Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

"Za zločin u Gruborima doznao sam gledajući dokumentarac"

'13.12.2011., Zupanijski sud, Zagreb - Sudjenje Frani Drlji i Bozi Krajini za ubojstvo Srba u selu Grubori. Svjedocili su Zdravko Janjic, sef specijalne policije i Josip Turkalj, bivsi specijalac. Pho
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
01.03.2012.
u 18:41

Prema optužnici, nakon Oluje pripadnici ATJ Lučko u selu Grubori pregledavali su teren kako bi neometano mogao proći Vlak slobode, a tada je ubijeno nekoliko civila srpske nacionalnosti

– Da se dogodio zločin u Gruborima, doznao sam tek nakon rata, kada sam na televiziji pogledao dokumentarac “Oluja nad Krajinom”. Inače, tijekom akcije pretrage  terena od sela Grubori bio sam udaljen koji kilometar-dva – rekao je Anto Jurendić, ratni pripadnik ATJ Lučko, koji je danas na zagrebačkom Županijskom sudu  svjedočio u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini zbog ratnog zločina nad civilima.

Prema optužnici, nakon Oluje pripadnici ATJ Lučko u selu Grubori pregledavali su teren kako bi neometano mogao proći Vlak slobode, a tada je ubijeno nekoliko civila srpske nacionalnosti. Za zločin su optuženi Drljo i Krajina. S njima je bio optužen i Igor Beneta, protiv kojeg je danas postupak obustavljen jer je sud primio njegovu smrtovnicu iz koje proizlazi da je umro 17. siječnja 2011.

Kao što smo već pisali, Beneta se, prema policijskom izvješću, objesio u šumi pored Gračaca, a kada je lani počelo suđenje, bio je mrtav nekoliko mjeseci. Da je  riječ o njemu, ustanovljeno je tek nakon početka suđenja, kada je njegov DNK uspoređen s DNK njegove majke, a mnogim njegovim bivšim suborcima  sumnjivo je kako čovjek, koji je godinama bio pripadnik Specijalne policije, nije ranije identificiran. Stoga su mnogi posumnjali u službenu verziju njegove smrti, no za policiju je njegov slučaj razriješen.

Da se oko Grubora nešto čudno događalo, posvjedočio je i Jurendić koji se u sudnici javno zapitao zašto je u akciju čišćenja terena poslano 600 pripadnika najelitnije policijske postrojbe, koje u akciju imaju pravo poslati samo predsjednik države i ministar policije po ovlaštenju predsjednika države. No to je pitanje ostalo bez odgovora. Osim njega svjedočio je i Marijan Huška, još jedan bivši specijalac.

–  Za događaje u Gruborima čuo sam na televiziji te sam nešto čitao u novinama. Poslije akcije nitko nije spominjao nikakve zločine, a dok smo bili na trenu u dva navrata vidio sam dim. No ne znam gdje je to bilo ni što je gorjelo – kazao je svjedok. Suđenje se nastavlja 23. ožujka.

Ključne riječi

Komentara 19

BM
BRANITELJ-MUP
19:13 01.03.2012.

Tko ja, ja nisam vidio ništa, nisam ništa čuo, nemam pojma, nisam ja, ko da ih je Jaca instruirala...he...he..he

Avatar alien79
alien79
19:20 01.03.2012.

Imaju Jugosloveni zanimljivu logiku, naime Tuđman i Milošević su se dogovorili da Hrvatska bude popaljena, razrušena, opljačkana i silovana, dok u isto vrijeme na Srbiju ne padne ni puščano zrno....

BO
boskovic
22:27 01.03.2012.

Ubijeno nekoliko civila To je profi novinar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije