Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI STRUČNJAK

Za zarazu potrebno 500 koronavirusa, u Austriji 1.028 novozaraženih u jednom danu

AUSTRIA-VIENNA-COVID-19-SHOPPING
Foto: /XINHUA/PIXSELL
1/3
13.10.2020.
u 15:20

Kako se zaraza koronavirusom razantno širi Austrijanci su vidjeli da je vrag odnio šalu i sve su discipliniraniju što se tiče poštivanja Vladinih mjera za sprečavanje pandemije

U Austriji je broj novozaraženih koronavirusom već danima četveroznamenkasti, pa je tako bilo i u utorak kada je zabilježeno 1.028 novih slučajeva zaraze u protekla 24 sata, od čega 306 u Beču. Nakon Beča najveći broj novozaraženih ima Donja Austrija (183), Tirol (152), Gornja Austrija (112), Štajerska (96), Salzburg (74), Vorarlberg (43), Koruška (32) i Gradišće (30).

Prema podacima Ministarstva zdravlja u utorak prijepodne trenutačno u Austriji od koronavirusa aktivno boluje 11.516 osoba, od čega je njih 611 na bolničkom liječenju, uključujući 107 u intenzivnoj njezi, što je porast težih i teških slučajeva oboljenja u odnosu na jučer i prethodne dane.

Podaci također pokazuju da je od početka pandemije krajem veljače do danas u Austriji evidentirano 57.324 Covid-19 oboljelih, 44.949 ozdravljenih, a 861 osoba je preminula, što je šest novih smrtnih slučajeva u protekla 24 sata. Do sada je na Covid-19 u 8,9 milijunskoj Austriji ukupno testirano 1.844.639 ljudi.

Kako se zaraza koronavirusom razantno širi Austrijanci su vidjeli da je vrag odnio šalu i sve su discipliniraniju što se tiče poštivanja Vladinih mjera za sprečavanje pandemije, te nikuda ne idu bez maske i drže propisani razmak odnosno socijalnu distancu.

„Upravo te jednostavne mjere poput maski i držanja razmaka pokazale su se uspješnima pri suzbijanju širenja zaraze“, rekao je austrijski stručnjak iz Istraživačkog centra za molekularnu medicinu (CeMM) u Beču Andreas Bergthaler.

Bergthaler je tu svoju tvrdnju potkrijepio podacima svoga istraživanja u kojem je pokušao utvrditi broj koliko mora čovjek imati u sebi novih koronavirusa kao uzročnika zaraze da stvarno prouzroče infekciju.

Kako je ustanovio, a prenijeli austrijski mediji, „jedna Covid-19 oboljela osoba mora imati najmanje 500 tih virusa uzročnika“.

„Samo taj relativno veliki broj virusa može izazvati bolest“, tvrdi austrijski stručnjak, iako do sada u svijetu nema podataka na tu temu i dilemu.

U svom predavanju u ponedjeljak Bergthaler je rekao kako se „kod HIV-a polazi od toga da je jedan jedini virus dovoljan za infekciju“. Kod gripe tipa A (jedini tip koji se proširiti svijetom) su vezano uz broj virusa uzročnika zaraze u znanstvenim studijama brojke različite. Kako je austrijski stručnjak napomenuo, neki govore o jednom jedinom virusu gripe, drugi o njih između 10 i 100.

Stoga je važno, kako je istakao izbjegavati mjesta s puno ljudi, jer su ona magnet za privlačenje i prijenos virusa i zaraza.

Komentara 4

PR
prokurator
21:03 13.10.2020.

500 čega, 500 različitih sojeva ili šta? joj kad oni prenose vijesti ali ih ne znaju prepisat...

GE
genadij
17:03 13.10.2020.

Svaki dan, svaki sat i uvijek korona. Tak bedast nije niko da bi slučajno to radil. Naprotiv. Čekamo slijedeći stadij "mjera".

NE
neboiznadzagreba2
16:13 13.10.2020.

D o s a d n i ste i sve manje vjerodostojni s ovim strogo probranim "hvala što nas tlačite, dajte još" vijestima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije