Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA DELEGACIJE

Za VIP putnike luksuzni saloni u sklopu zračne luke

Uređeni VIP saloni za delegacije u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/9
26.11.2019.
u 07:00

Na putničkom terminalu zagrebačkog aerodroma tako je već uređen potpuno novi VIP salon, površine 210 četvornih metara, a na terminalu generalne avijacije pri kraju su radovi na proširenju i uređenju VIP salona koji će se prostirati na 410 četvornih metara

VIP putnicima poput predsjednika država i vlada, ministara i povjerenika Europske komisije koji će posjetiti Zagreb tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, u Zračnoj luci “Franjo Tuđman” bit će na raspolaganju više od 900 četvornih metara salona. Na putničkom terminalu zagrebačkog aerodroma tako je već uređen potpuno novi VIP salon, površine 210 četvornih metara, a na terminalu generalne avijacije pri kraju su radovi na proširenju i uređenju VIP salona koji će se prostirati na 410 četvornih metara. Uz to, na 300 četvornih metara prostora ispred salona na putničkom terminalu za potrebe hrvatskog predsjedanja Unijom bit će uređen i dodatni, privremeni VIP salon. U Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb (MZLZ), tvrtki koja upravlja ZL “Franjo Tuđman” kažu da je u uređenje VIP salona uloženo osam milijuna kuna, a još 1,8 milijuna kuna vrijedna je investicija u poseban prolaz za VIP putnike na putničkom terminalu.

Dizajnerski namještaj

Uređenje VIP salona na terminalu generalne avijacije osmislili su u arhitektonskom uredu GE+, a salon na putničkom terminalu ima potpis arhitekata iz POPARH-a. U MZLZ-u ističu da su VIP saloni opremljeni hrvatskim dizajnerskim namještajem Prostorije i Velinca.

– VIP salon na novom terminalu ima tri višenamjenske prostorije. Pri tome se dvije prostorije mogu spojiti u konferencijsku dvoranu s 50 sjedala, a mogu se odvojeno koristiti i kao saloni. Na terminalu generalne avijacije bit će dva salona i sobe za sastanke. Ondje se trenutačno proširuje i preuređuje 250 kvadrata, a ukupna će površina sa starim, postojećim dijelom biti 410 četvornih metara računajući i urede, sanitarne čvorove s tuševima i šalter za kontrolu putovnica – objašnjava rukovoditelj službe razvoja MZLZ-a Petar Rogošić. U VIP salonima dužnosnici će moći održati i neformalne sastanke i konferencije, a ondje će se moći i odmoriti, osvježiti i okrijepiti. Rogošić kaže da će ispred novog VIP salona na putničkom terminalu biti pripremljen prostor od 300 kvadrata kao privremeni VIP salon ograđen panelima visokima dva metra. Privremeni salon nalazit će se iza šaltera za prijavu leta.

– Taj salon bit će u funkciji samo za vrijeme hrvatskog predsjedanja Unijom. Naime, očekuje se da će poslije nekih konferencija i do 200 ljudi odjednom ići na letove pa nam je stoga potreban malo veći prostor da ih se primi. I aerodromi u drugim zemljama su pri predsjedanju EU-om rješavali to na sličan način – kaže Rogošić i dodaje da su radovi na pripremi VIP salona počeli još u svibnju ove godine. Za hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici sljedeće godine očekuje se da će Lijepu Našu pohoditi oko 25.000 delegata, a od toga će dvije trećine doći u Zagreb. No to ne bi trebalo utjecati na redoviti promet u zračnoj luci. Hrvoje Bradica, zamjenik direktora MZLZ-a, upravitelja zagrebačke zračne luke, objašnjava da će državnici koji će dolaziti u Zagreb posebnim zrakoplovima ići na zapadnu stajanku, ispred starog terminala, i koristit će VIP salone na terminalu generalne avijacije. Ondje će, dodaje Bradica, obaviti sve potrebne aerodromske procedure, zatim će u praćenim kolonama, jer će se većinom raditi o štićenim osobama, biti prevoženi u grad. Ista procedura je i za odlazak iz Zagreba. Bradica ističe da dolazak i odlazak VIP putnika koji će koristiti posebne zrakoplove tako neće uopće utjecati na redovite prometne tokove na putničkom terminalu. A ni dolazak i odlazak VIP putnika koji će koristiti komercijalne letove neće utjecati na te tokove jer je za njih, objašnjava Bradica, napravljen poseban prolaz, u samom produžetku VIP salona na drugom katu terminala. Ondje su postavljeni novi rendgen za sigurnosnu provjeru, kućica za graničnu kontrolu i detektorska vrata za metal.

Posebna VIP služba

– Time je omogućeno putnicima iz VIP salona da ulaze u čekaonicu za letove bez miješanja s drugim putnicima – kaže Bradica. Osnovali su i posebnu VIP službu s četiri dodatna zaposlenika koja će, dodaje Bradica, raditi isključivo na praćenju VIP osoba tijekom predsjedanja EU-om. A ta služba nastaviti rad i nakon predsjedanja Vijećem EU. Bradica ističe da zaposlenici te službe posljednjih godinu dana rade VIP usluge i da su jako dobro upućeni u prometne tokove koji će se koristiti tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Komentara 5

DU
Deleted user
09:31 26.11.2019.

Mi moramo pokazati da smo bogata zemlja, neka to urede pošteno da se vidi da Hrvat ima i zna! Novac za liječenje djece od raka možemo uložiti u VIP prostorije, jer djeca će ionako umrijeti prije glasanja pa nema smisla trošiti na njih!

KO
Kokoiduhovi
07:49 26.11.2019.

Da, da. Neka se zna; tko može VIP platiti, ima i pravo na VIP tretman. Zbog njega će se i javni gradski promet zaustavljati..sve, ako je VIP. Mi, koji i to plaćamo... već imamo tretman. I te kakav.

Avatar Asterix
Asterix
10:27 26.11.2019.

Fino su političari sebi posložili život na račun dvonožnog stada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije