Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasipnost

Za utjerivanje 50 kn cestarine HAC je odvjetnicima plaćao 250 kuna!

HAC
Arhiva VL
01.04.2010.
u 19:09

U HAC-u tvrde kako imaju samo pet pravnika i 400 aktivnih parničnih predmeta pred sudovima u kojima ih zastupaju vanjski odvjetnici dok, prema preporuci revizije, HAC-ovi pravnici vode ovrhe i ostale pravne predmete.

Četirima odvjetničkim uredima Hrvatske autoceste će ove godine pravne usluge platiti 1,05 milijuna kuna, a među odvjetnicima koji zastupaju to javno poduzeće je i ured Šeparović, Špehar i Gavranić koji zastupa premijerku Jadranku Kosor te ured u kojem radi bivša saborska zastupnica HSS-a Ljubica Lalić.

Samo pet pravnika

Iako je Državna revizija, koja je 2008. godine pročešljala poslovanje te tvrtke, ustanovila kako bi HAC trebao preispitati opravdanost angažiranja vanjskih odvjetnika, posebice u naplati potraživanja u ovršnim postupcima jer te predmete trebaju voditi HAC-ovi pravnici, to je poduzeće nastavilo angažirati privatne odvjetnike.

Međutim, u HAC-u tvrde kako imaju samo pet pravnika i 400 aktivnih parničnih predmeta pred sudovima u kojima ih zastupaju vanjski odvjetnici dok, prema preporuci revizije, HAC-ovi pravnici vode ovrhe i ostale pravne predmete.

Prema nalazu revizije, koji je u posjedu Večernjeg lista, HAC je 2007. godine, kada je predsjednik uprave bio Mario Crnjak, odvjetničke usluge plaćao paušalno, odnosno 50.000 kuna na mjesec, bez obzira na to jesu li odvjetnici taj mjesec radili išta ili ništa. Revizori su otkrili i to da je u pojedinim slučajevima iznos odvjetničke nagrade bio veći od iznosa glavnice, odnosno vrijednosti spora.

Darivanje poslova

Tako je na glavnicu od 50 kuna (riječ je o ovršnom postupku za neplaćenu cestarinu na autocesti) isplaćena odvjetnička nagrada od 250 kuna te javnobilježnička nagrada od 80 kuna! Tijekom 2007. godine HAC je jednom odvjetničkom društvu isplatio 544.875,00 kuna za usluge sastavljanja ovršnih prijedloga iako je to posao koji su morali raditi HAC-ovi pravnici.

Komentara 12

DA
davorac
19:57 01.04.2010.

to su sokolovi hrvatske ...danas najbolje zvanje odvjetnik...

DO
doktorica
07:55 02.04.2010.

banda

MI
mica1111
19:41 01.04.2010.

...eto ovdje tražite korupciju...ovakve štancane ovrhe može raditi i moja baka...gotovo da nije potrebno nikakvo posebno pravničko znanje...a pranje novca super ide preko pravničkih ureda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije