Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJE OGRANIČENJA

Za Uskrs veliko ukidanje mjera: Evo gdje će biti potrebne maske i COVID potvrde

Zagreb: Provjera valjanosti Covid potvrda o cijepljenju
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
06.04.2022.
u 21:40

Maske će najvjerojatnije ostati i dalje obvezne u javnom prijevozu i u trgovinama, gdje je velika koncentracija ljudi, a preporuka za kazališta i kina te na radnim mjestima gdje nema razmaka

Radna verzija najnovije odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite predviđa ukidanje većine ograničenja koja su se zbog pandemije COVID-19 uvodila u prethodne dvije godine, potvrdili su nam u Stožeru. O njoj se još uvijek raspravlja, danas će biti predstavljena i predsjedniku Vlade, no za Uskrs će u svakom slučaju doći do znatnog popuštanja mjera, s čime se slažu i epidemiolozi.

Ugostiteljski objekti više neće imati obvezu reduciranja broja gostiju, odnosno propisanog razmaka između stolova, a ne bi im se ograničavalo ni radno vrijeme pa bi se nakon dvije godine ponovno otvorili i noćni klubovi, odnosno mogli bi raditi kao i prije pandemije umjesto do ponoći, kako je to propisano posljednjih mjeseci.

VIDEO: Velika studija potvrdila: ivermektin neučinkovit u liječenju covida-19

Namjerava se ukinuti svako ograničenje broja osoba na okupljanjima na otvorenom i u zatvorenim prostorima, s tim da bi se za sve vrste okupljanja dokinula i obveza predočenja COVID potvrda. One bi u zemlji ostale u primjeni samo u zdravstvenim ustanovama i u prostorima sustava socijalne skrbi, ponajprije u domovima za starije osobe. Što se pak tiče primjene COVID potvrda na graničnim prijelazima, one ovise o odlukama na razini EU.

Maske će najvjerojatnije ostati i dalje obvezne u javnom prijevozu i u trgovinama, gdje je velika koncentracija ljudi, a preporuka za kazališta i kina te na radnim mjestima gdje nema razmaka. Moguće je ukidanje maski i na školskim hodnicima, a razmišlja se i o ukidanju obveznog testiranja učenika.

– Ne znam što se planira ukinuti, ali epidemiološka situacija je takva da dopušta ukidanje mjera i ono je razumno. Tome idu u prilog brojevi hospitalizacija i posljedično teških slučajeva koji padaju, a ulazimo u toplije vrijeme kada smo više vani i ljudima treba malo pustiti. Međutim, ako nešto nije obvezno, nije zabranjeno pa treba svakako imati na umu da nije gotovo, da je virus krajnje nepredvidiv i ne znamo kako će se dalje razvijati te zato treba biti na oprezu, a posebno se to tiče kroničnih bolesnika. Mnogi će ovo ukidanje shvatiti kao poruku da je došao kraj pandemije, ali nije, vidimo kakva je situacija u Kini trenutačno. Apsolutni brojevi novozaraženih niski su pa to donekle zavarava, ali udio pozitivnih među testiranima kontinuirano je oko četvrtine. Danas sam od 67 testiranih PCR-om imao 18 pozitivnih, što je 26,8 posto, a gdje su još brza antigenska testiranja, kojih je sve više, kao i oni koji se ne testiraju – govori nam dr. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije.

Na tom su području nakon ukidanja maski u razredima nastavnici desetkovani. – Imamo time out i pametno ga iskoristimo, za cijepljenje i boosteriranje – poručuje dr. Venus. 

Komentara 22

Avatar Cantor
Cantor
22:11 06.04.2022.

Što je sa referendumom?

DU
Deleted user
21:50 06.04.2022.

Pobjeda antivaksera.

MA
Maux
22:34 06.04.2022.

>Što se pak tiče primjene COVID potvrda na graničnim prijelazima, one ovise o odlukama na EU< KAKO SU ONDA MJERE UKINULE: IRSKA, SVEDSKA, FINSKA, DANSKA, POLJSKA, CESKA, SLOVENIJA, RUMUNJSKA ...? Opet smo veci katolici od Pape???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije