Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNO

Ubio staricu (76) pa uzeo karticu i podignuo novac, osuđen na 30 godina zatvora

Karlo Vuksan
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
08.11.2019.
u 20:32

Tvrdio je i da su ga tada u kući zatekla tri Roma koja su ga potom i natjerala da digne novac s bankomata, ali sud toj njegovoj obrani nije povjerovao.

Zbog teškog ubojstva susjede Vere Jadan (76), koje je 24. listopada prošle godine počinio u Bedekovčini, Karlo Vuksan (28) jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 30 godina zatvora. Vuksan je, prema presudi, iskoristio to što ga je Vera Jadan poznavala, zbog čega mu je otključala vrata i između 20.30 i 23 sata ga, ništa ne sluteći, pustila u kuću. On ju je odmah nakon što je ušao u kuću i zatvorio vrata srušio na pod i počeo udarati rukama i tupim predmetom po glavi i tijelu.

Prvo priznao pa promijenio

Kako bi joj sasvim slomio otpor, sjeo joj je na prsa, a nakon što je njegova žrtva ostala bez svijesti, okrenuo ju je i na trbuh te joj zadao još nekoliko udaraca u zatiljak. Tijekom udaranja Vera Jadan je preminula, nakon čega je Vuksan počeo pretraživati kuću u potrazi za novcem. U ormaru je pronašao njezin novčanik u kojem je bilo oko tisuću kuna, koje je uzeo zajedno s bankovnima karticama, nakon čega je izašao iz kuće, a na izlasku je zaključao i vrata. Nije poznato gdje je bacio ključ, jer nikada nije pronađen.

U sljedeća dva dana je, u dva navrata, podigao ukupno 10 tisuća kuna s pomoću bankovnih kartica koje je ukrao žrtvi. Novcem je kupio drogu i iznajmio sobu u jednom hostelu u Novom Zagrebu, u koji je pozvao prijatelja i prijateljicu, a osim na opijate, novac je potrošio i na videoigre za PlayStation. S istim prijateljem i prijateljicom bio je i 27. listopada kada je uhićen na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, a policija je do njega došla zahvaljujući njegovim DNK tragovima koje su pronašli u stanu, baš kao i tragovima krvi žrtve koje su pronašli na njegovu ruksaku i odjeći.

Vuksan je tijekom sudskog procesa najprije priznao kako je ubio Veru Jadan, ali tvrdio je da to nije učinio iz koristoljublja, a poslije je promijenio iskaz te je počeo govoriti kako nema veze s tim ubojstvom te da bi takvo što mogle učiniti samo životinje. Također je u svojoj obrani tvrdio kako je 76-godišnju susjedu pronašao kako mrtva leži na podu i to nakon što je iz njezine kuće čuo vrisak, zbog čega je odlučio ući u kuću i provjeriti što se događa.

Tvrdio je i da su ga tada u kući zatekla tri Roma koja su ga potom i natjerala da digne novac s bankomata, ali sud toj njegovoj obrani nije povjerovao. U određivanju visine kazne sudsko je vijeće kao otegotnu okolnost ocijenilo iznimno kriminalnu volju za počinjenjem kaznenog djela, kao i sam način počinjenja ubojstva s obzirom na to da je Karlo Vuksan znatno stariju osobu, koja se ni na koji način nije mogla braniti, udarao sve dok nije preminula, a dok ju je ubijao, žrtva je prolazila kroz iznimno veliku fizičku bol.

Olakotne okolnosti

Zbog samog načina počinjenja djela, kao i zbog motiva, jer je Karlo Vuksan 76-godišnju Veru Jadan ubio iz koristoljublja, ubojica je optužen za kazneno djelo teškog ubojstva. Za razliku od tzv. “običnog” ubojstva za koje je prema Kaznenom zakonu zapriječena minimalna kazna od pet godina zatvora, za teško ubojstvo minimalna kazna iznosi deset, a maksimalna pedeset godina zatvora. Kao olakotnu okolnost sud je ocijenio teške obiteljske okolnosti u kojima je ubojica odrastao. Otac Karla Vuksana bio je alkoholičar koji je zbog toga i preminuo dok je Karlo još bio dijete, a majka, koja je također imala problema s alkoholom, napustila je njega i brata, zbog čega je brigu o njima preuzela baka.

Komentara 9

ŽE
Žegarni
12:55 08.11.2019.

Sada ce imati vremena za videoigre.

LA
lazovcino
13:24 09.11.2019.

Samo 3 banke za ubojstvo , ispod 4 banke nije ucinkovito. Istina baba bi skiknula i za 2-3 godine i bez njega, ali po cemu je njegov zivot vredniji od njegnog. 40 u komadu bes pravana pomilovanje je jedno opamecujujcee rjesenje za njega.

Avatar rubinet
rubinet
12:59 08.11.2019.

Sad će imat vremena za trbušnjake i sklekove.Malo je pretio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije