Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Za ubojstvo novog dečka bivšeg partnera dobio 12 godina zatvora

Zagreb: Objava presude Ivanu Šipošu za ubojstvo svog partnera
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
07.05.2021.
u 16:00

Kao olakotne okolnosti sud je Ivanu Š. cijenio to što je mlađe životne dobi, što je neosuđivan i činjenicu je u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv.

Žaljenje, tuga ili sućut nisu bile emocije koje su se u petak unutar sudnice zagrebačkog Općinskog kaznenog suda mogle vidjeti na licu niti osjetiti u glasu dvadesetogodišnjeg ubojice Ivana Š. koji je, kako je to pojasnila sutkinja Irena Kvaternik, iz osobito niskih pobuda 7. ožujka prošle godine na zagrebačkom Prečkom ubio 21-godišnjeg partnera svog bivšeg dečka. Zbog tog čina koji je do u detalje isplanirao nepravomoćno je osuđen na 12 godina zatvora, a kao mlađem punoljetniku maksimalna kazna koja mu je mogla biti izrečena iznosi 15 godina.

Priča koja je završila tragično započela je u siječnju prošle godine, ubrzo nakon što su Ivan Š. i njegov partner O. M. prekinuli ljubavnu vezu u kojoj su bili nekoliko mjeseci. Živjeli su zajedno u iznajmljenom stanu u Osijeku, a nakon prekida se O. M. preselio u Zagreb i započeo novu ljubavnu vezu s N. B. (21). Ivan Š. se nikako nije mogao pomiriti s tom situacijom, te je stalno opsesivno zvao i slao poruke svom bivšem partneru, a potom je danas pokojnog N. B. nagovorio da se 7. ožujka nađu na zagrebačkom Jarunu kako bi porazgovarali. Taj dan se vlakom dovezao iz Osijeka, potom je s njim odšetao nasipom rijeke Save prema Prečkom, a zatim su se spustili niz nasip do rijeke gdje je Ivan Š. izvadio nož i 21-godišnjaka ubo u trbuh. Potom ga je odvukao do rijeke i ostavio ga da tamo umre. Kako bi prikrio sve tragove zločina uzeo je sve stvari koje je N. B. imao sa sobom – mobitel, torbicu i kišobran – te se zatim vratio u Osijek. Mobitel je bacio u Dravu, ali je grešku napravio jer je svoj kaput, na kojem su ostali tragovi žrtvine krvi, jednostavno pospremio u ormar. Policija je na njemu našla tragove koji su bili među ključnim dokazima.  

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kao olakotne okolnosti sud je Ivanu Š. cijenio to što je mlađe životne dobi, što je neosuđivan i činjenicu je u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv. S druge strane utvrđen je niz otegotnih okolnosti. To su prije svega niske pobude zbog kojih je kazneno djelo počinio, a koje su vezane uz ljubavni trokut i jaku ljubomoru.

Osim toga, kazneno djelo je detaljno smislio i isplanirao, došao je iz drugog grada sa sredstvima koje će upotrijebiti prema žrtvi – elektrošokerom i nožem. Odveo je žrtvu na osamljeno mračno mjesto, na kojem je djelo izvršio kako bi ubojstvo i on kao počinitelj ostali neotkriveni. Nakon toga se ponašao bešćutno, bezobzirno i okrutno. Umjesto da pomogne žrtvi nakon što ju je ubo u trbuh, on ga nakon ubadanja baca u hladnu Savu, radi čega pokojni Nikola nije imao nikakve šanse da se spasi. Ubojica se nadao kako tijelo njegove žrtve nikada neće biti pronađeno, ali sudbina je htjela drugačije, jer ga je 28. ožujka u Strmecu Bukevskom pronašao prolaznik koji je uz Savu šetao pse.

- Optuženikov čin ostavio je teške posljedice brojnim osobama. Svojim postupanjem uskratio je mladoj osobi život, majci i ocu zauvijek oduzeo sina, brat je ostao bez brata. Majka je u teškom stanju i godinu dana nakon događaja svjedočila pred ovim sudom, tijekom kojeg svjedočenja je iskazala veliki stres, tugu i patnju. Optuženi je osporavao krivnju i počinjenje djela, tijekom suđenja niti u jednom trenutku nije pokazao žaljenje, tugu, sućut ili bilo kakvu emociju prema žrtvi. Tijekom postupka iskazao je samo hladnoću, suzdržanost, neempatiju i daljnju opčinjenost svojim bivšim partnerom. Stoga je sud pomanjkanje kritičnog odnosa prema vlastitom djelu optuženiku cijenio kao još jednu otegotnu okolnost – zaključila je sutkinja.

 

Komentara 20

LI
linkser2
17:03 07.05.2021.

ja mislio da je kod njih cvijeće, nirvana....

DE
DeGogi
16:25 07.05.2021.

Taj će u zatvoru sigurno namjerno non stop bacati sapun na pod

SI
siny
17:06 07.05.2021.

Obogatiti ce se u zatvoru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije