Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija

Za tri godine u Loboru će se sagraditi vrtić za 125 mališana

'zagorje - 05. 10. 2010., Lobor, Hrvatska -Lobor ce dobiti djecji vrtic'
'Sabina Sviben/VLM'
09.10.2010.
u 12:30

Vrtić će se graditi u tri faze, imat će 1100 četvornih metara, a vrijednost cjelokupnog projekta u sve tri faze procjenjuje se na sedam milijuna kuna

Sa suglasnošću koja ovih dana stiže od Vodoprivrede Općina Lobor dobit će napokon sve potrebne papire za dobivanje lokacijske dozvole za gradnju dječjeg vrtića, doznajemo od načelnika općine Lobor Andrije Smetiška. Podsjetimo, u sljedećih nekoliko godina u općini Lobor najveći projekt je gradnja dječjeg vrtića koji će biti smješten iza Zadružnoga doma.

Šest skupina

Dobivanje lokacijske dozvole samo je pitanje dana, a time je projekt konačno definiran. Slijedi rješavanje imovinskopravnih odnosa, a istodobno će arhitekti izrađivati glavni projekt. Nakon toga očekuje se dobivanje građevinske dozvole potkraj ove ili početkom iduće godine.

– Kada dobijemo građevinsku dozvolu na redu je bitka za financije, no s obzirom na namjenu objekta, mislim da tu ne bi trebalo biti većih problema. Nadamo se da će se financijska konstrukcija definirati tijekom iduće godine, 2012. godine trebalo bi osnovati trgovačko društvo ili ustanovu za upravljanje vrtićem, a iste godine objekt bi se i gradio – govori o planovima načelnik Andrija Smetiško.

Gradnja dječjega vrtića u Loboru jedan je od dugoročnih projekata. Trenutačno tridesetak djece iz loborske općine pohađa dječje vrtiće u Zlataru, Zlatar Bistrici i Zagrebu, a svake godine potrebe za vrtićem sve su veće jer se iz godine u godinu rodi petero djece više nego godinu prije. Vrtić je zamišljen za smještaj šest vrtićkih grupa, odnosno mogao bi primiti 125 djece. Kada bi počeo raditi, u njemu bi nakon završetka prve faze bilo smješteno 40-ak mališana. Vrtić će, prema idejnom projektu, imati 1100 četvornih metara neto stambene površine.

Tri faze gradnje

Zamišljeno je da se projekt podijeli na tri faze izvedbe s obzirom na lošu gospodarsku i financijsku situaciju.

Tako bi se u prvoj fazi osigurao smještaj za 60 djece, a dalja gradnja i uređivanje ovisili bi o priljevu novca.

– Neki realni planovi jesu da 2012. godine vrtić bude dovršen što se tiče gradnje, a 2013. bi počeo raditi. Ako bi se stvorili i povoljniji uvjeti, možda bi to moglo biti i prije. Tako bi se napokon trajno riješio ovaj naš problem, a roditelji više neće biti prisiljeni djecu voziti u okolna mjesta – kaže načelnik Smetiško.

Vrijednost cjelokupnog projekta procjenjuje se na oko sedam milijuna kuna za sve tri faze gradnje.

Kapacitet vrtića pokrio bi potrebe u idućih 20 godina 

Dječji vrtić u Loboru bit će sagrađen na pet tisuća kvadrata zemljišta koje je Općina Lobor kupila prošle godine za oko 200 tisuća kuna vlastita novca, a početkom godine zbog toga je Općina donijela i izmjene i dopune Prostornog plana. Dječji vrtić odgovarat će novim standardima i normativima, a načelnik Smetiško o najbitnijem loborskom projektu kaže:

– Praćenjem broja rođenih i trenda zapošljavanja mladih majki, smatramo da bi kapaciteti vrtića pokrili potrebe u idućih 20 godina.

Ključne riječi

Komentara 1

RB
Rastu Brojke
08:59 12.10.2010.

Bravo Andrija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije