Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Sukrivac za zločin je i AfD”

Za sve je probleme krivio Židove, napad pripremao po uzoru na australskog terorista

Napad u Halleu
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL
1/5
11.10.2019.
u 06:45

Dvoje ubijenih nisu bili Židovi iz sinagoge, već slučajni prolaznici. Četrdesetogodišnju ženu ustrijelio je s leđa nakon što je shvatio da neće uspjeti provaliti u zaključanu sinagogu

Dan nakon napada na sinagogu u Halleu, gradu na istoku Njemačke, na svjetlo izlaze detalji o tom prvom velikom napadu na Židove u Njemačkoj nakon pogroma u Drugom svjetskom ratu. Napadač, Stephan Balliet (27), koji je uhićen nakon policijske potjere i pucnjave, pri čemu je lakše ranjen, okrznut metkom u vrat, radikalni je desničar koji je kao uzrok svih problema, stvarnih i imaginarnih, vidio Židove.

Nije izlazio iz kuće

Unatoč golemoj mržnji prema Židovima, Balliet nije bio poznat među desničarima i neonacistima, nije sudjelovao na njihovim skupovima, nije izlazio na demonstracije i prosvjede. Sve vrijeme provodio je pred računalom, u kući u kojoj je živio s majkom. Nije bio zaposlen. Ali ne zato što nije mogao naći posao, već zato što nije htio raditi.

Vrijeme je provodio pišući potajice svoj “manifest”, koji je neposredno prije napada na sinagogu u Halleu objavio na internetu. U tom “dokumentu” veliča i Andreasa Breivika, norveškog ekstremnog desničara i terorista koji je prije osam godina pobio 77 ljudi u Norveškoj. Uzor za izvođenje napada na sinagogu bio mu je Brenton Harrison, australski terorist koji je napao džamiju u Christchurchu u Novom Zelandu. I Balliet je, baš poput Harrisona, uživo prenosio napad na Facebooku. Balliet je pokušao ući u zaključanu sinagogu, pucao je u vrata, ali nije uspio ući ni u dvorište objekta. Potom je preko ograde bacio granatu koja nije nikoga pogodila. Stradala je slučajna prolaznica koja se zatekla na ulici, kao i radnik u jednoj kebabdžinici koju je napao.

“Duhovni potpaljivači”

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer iz bavarskog CSU-a optužio je desno populistički AfD da je sukrivac za napad, nazvavši ih “duhovnim potpaljivačima vatre”.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ) jučer je osudio napad u kojemu je u njemačkom gradu Halleu, u pucnjavi na sinagogu i na obližnju prodavaonicu, ubijeno dvoje ljudi.

“Jučer se dogodio gnusan čin antisemitizma u Njemačkoj koji treba jasno osuditi, njemačke vlasti podržati na tom planu, suosjećati sa židovskom zajednicom u Njemačkoj”, rekao je Kovač. 

Ključne riječi

Komentara 9

ZI
zimerman
07:01 11.10.2019.

Nije bio poznat desničarima ,nije izlazio na demonstracije sa desničarima nije se družio sa desničarima zaboravili ste reći da nije imao ni desničarsku ideologiju. Za koga se ne zna ko je i šta je vi ga nazivate desničarom. Dok sak sa druge strane islamiste i ekstremne ljevičare vijesto prikrivate i krijete njihove podatke njh nazivate umnim bolesnicima.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
07:32 11.10.2019.

Takvi su i vecina desnicarskih komentatora ovdje, bar oni koji znaju ukljuciti kompjuter. Sve sto znaju je mrziti, za svoje probleme krive Tita i komuniste, Sorosa i migrante. Mastaju o nekakvoj revoluciji, svaki dan imaju druge idole, od Karamarka, Hassana,, sad Skoru, sutra tko zna koga.

DU
Deleted user
10:34 11.10.2019.

Izgledalo je kao da Mr. Bean ide u teroristicki napad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije