Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita potrošača

Za staro dugovanje ne treba plaćati opomene

'24.11.2011., Split , Marmontova ulica - Tocno u ponoc pocela je prodaja Iphona 4s u T-COM centru u Marmontovoj u Splitu Photo: Tino Juric/PIXSELL'
'Tino Juric/PIXSELL'
10.08.2012.
u 22:12

Građanin: HT mi je poslao opomenu za dug od prije 21. srpnja. HT: Dug je iz lipnja i poslali smo je prije novog Zakona

Iako prema izmjenama Zakona o zaštiti potrošača, trgovci, bankarske i druge kreditne institucije, teleoperatori i druge institucije od 21. srpnja više ne smiju svojim dužnicima naplaćivati obavijesti o dugovanju, čini se kako mnogi od njih pokušavaju pronaći rupe i naplatiti svoja potraživanja. Tako sada opomene, koje su neke institucije naplaćivale i do 200 kuna, građani više ne moraju plaćati.

No, internetskom portalu Index požalio se jedan građanin da mu Hrvatski telekom slanjem opomene koja stoji 20 kuna pokušava naplatiti dug nastao prije 21. srpnja 2012. godine, a koji je poslan 10 dana nakon što je novi zakon stupio na snagu.

Prijava Inspektoratu

Prema odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva gospodarstva, HT to nije smio učiniti.

– Potrošaču je nakon 21. srpnja 2012. operator pokušao naplatiti opomenu za dospjelo novčano potraživanje, što nije u skladu s člankom 12. stavkom 5. Zakona o zaštiti potrošača. Ako trgovac u ovom slučaju postupi suprotno odredbama članka 12. stavka 5. predmetnog Zakona, čini prekršaj iz članka 145. stavak 1. podstavak 5. Zakona o zaštiti potrošača, te je u tom slučaju potrebno uputiti prijavu Državnom inspektoratu, Petračićeva 4, Zagreb, koji nadzire provedbu tog Zakona – kažu u Ministarstvu.

Također, pravnoj osobi koja zakon prekrši, prijeti kazna od 15.000 do 100.000 kuna.

Obavijest o neplaćanju

Iz HT-a, pak, kažu da su potpuno poštovali propise.

– U konkretnom slučaju riječ je o opomeni za lipanj koja je korisniku poslana prije stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti potrošača te je korisnik opomenom obaviješten o naplati naknade za slanje opomena na računu za sljedeći mjesec – kažu iz HT-a.

Građani su se nedavno na internetskim forumima pobunili kako im sada u poštanske sandučiće, umjesto opomena, stižu kuverte s naznakom “obavijest o neplaćanju dugova”, a koje se naplaćuju 20 ili 50 kuna.

Banke i dalje imaju pravo svoje dužnike opominjati, no moraju to činiti besplatno. To i rade, poručuju iz Splitske i Privredne banke, poštujući propise.

Komentara 3

ZO
zoki5
07:14 11.08.2012.

Kažu u vladi i udrugi potrošač da opomene ne treba plaćati.J.....e se njima a čovjek ako neplati sjeda mu se na plaću ili mirovinu(ovrha).U ovoj državi j....e lud zbunjenog.

KA
kantajz
07:55 11.08.2012.

pitanje za citatelje:imao sam ovrhu od HRT-A na dug od tristo kuna i onda su nakaricili javnobiljeznickih pristojbi i to se popelo na skoro tisucu.dali za takav iznos mogu ici u ovrhu i jeli to legalno.molim odgovor tko zna.

pčelicamaja
08:14 11.08.2012.

Stvar je jednostavna: ne koristiti njihove proizvode! Ne dizati kredite, ne ići u crveno, ustavri, najbolje betzz kartica!!!!!!!!!!!!!!!!! samo keš lova. Pa da vidimo za par mjesecikako će se klanjati do poda kad uđem u njihovu expozituru. Ta se bandada raspustila maximalno. Treba ih dovesti u red.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije