Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
28 -5°C
Povratak na članak

Za stare dužnike isti stambeni kredit i 53.000 eura skuplji!

Usporedili smo kredite podignute prije 10 godina s onima koje dužnici podižu danas: iste vrste i iznose u istoj banci – razlika je enormna
17. lipnja 2019. 9557
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
46
 • Avatar Ernest_Fulir
  Ernest_Fulir:

  Glupost !!! Naravno da će ti banka u kojoj već imaš kredit od prije 10 godina pod nepovoljnim uvjetima, sada reći ".. ne znamo da li vam se isplati refinancirati, bla bla…". Kakva crna procjena nekretnine, i kakav upis založnog ... prikaži još! prava ? Pa banka već ima založno pravo na tu nekretninu, ako vam je već dala kredit. Nego, recite vi lijepo njima - hoćete li mi refinancirati kredit ili ja odoh skupa sa svojim kreditom i tekućim računom papa u drugu banku.. vidjet ćete da će malo promijeniti ton razgovora i suradljivost.

  17. 6. 2019. u 09:11
 • Avatar fidelio
  fidelio:

  Stvar je prosta. Odeš u tri druge banke i kažeš da hoćeš refinanciranje. Kapitalizam je donio hrpu loših stvari i svega par dobrih. A dobro je da su čak i banke na slobodnom tržištu. Dok mi je moja vlastita banka ... prikaži još! odbila kredit, druge banke su mi nudile bez problema, ali oko 3.5- 4.5 posto. Onda sam otišao u jednu drugu i frajer mi je na dobar dan rekao 3%. Ne dajte se zavaljati - imaju para ko pljeve i nemaju ih gdje utopiti. Ako ne ide, mijenjajte banku.

  2 17. 6. 2019. u 09:14
 • zelenakrava:

  Da sam u sitvaciji i da imam kredit star 10 godina,otišao bih u svoju banku i pitao da mi izračunaju koliko trebam platiti odjednom da otplatim sav kredit(tj ostatak kredita). Ne spominjući nikakvo reprogramiranje. I oni mi kažu npr. trebate ... prikaži još!e otplatiti još 45000 eura. Ok,hvala. Onda bih otišao u neku drugu i (ili) neke druge banke i tamo pitao kakvi su uvjeti da dobijem kredit od 45000 € na rok( koji završava u godini u kojoj bi i završio moj prvi tj. stari kredit). I kada mi kažu uvjete onda lijepo vidim kolika bi mibila rata novog kredita i da li mi se to isplati.

  1 17. 6. 2019. u 09:59
 • zelenakrava:

  Sredstva koja imamo u banci na računu ili čak na oročenoj štednji imaju kamate od 0,1 do 0,5 %. U odnosu na avista sredstva, banka daje kredite koji imaju čak 40 puta (4000%) više kamate. I banci je u interesu ... prikaži još! da vi njoj što više dugujete. Sada je takva sitvacija. Prije 30-tak godina kamata je npr u austrijskim bankama bila na CHF kod oročenja na 1 godinu oko 6,5%. Danas iznosi 0,01% i kod ne baš velikih iznosa vama su troškovi veći nego kamate i vi svakim danom dok vam novac leži u banci imate sve manje i manje novca. Sve ovisi o trenutku kada dižete kredit. Nekom se posreći dok netko drugi "dade dreku pljusku". Niti smo svi financijski genijalci niti smo cijeloživotni "pušionićari". I kod uzimanja kredita treba imati sreće.

  17. 6. 2019. u 09:52
 • Avatar gordi
  gordi:

  banke i kartičarske kuće su uništile veliku večinu Hrvatskih građana....koliko vam treba da bjes konačno eskalira?

  17. 6. 2019. u 12:15
 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Pljačkaju te banke preko kamata a već 60 km dalje u Sloveniji kod tih istih banaka krediti tri puta povoljniji. Onda kupiš stan koji je cijenom kvadrata koštao kao isti takav stan u Austriji e i onda još plati državi ... prikaži još! harač i čestitamo postao si rob na idućih 20 godina. Ne hvala.

  17. 6. 2019. u 12:42
 • Avatar miyamoto
  miyamoto:

  Kamate na kredit moraju biti najviše od 0.6-1.5%, sve drugo je oteta energija radniku. Kada odete u banku dići popularni kredit i službenik vas umiljato pogleda, sjetite se vlasnika banke koji zadovoljno trlja ruke i kaže: ovaj tip će zaraditi ... prikaži još! meni za porsche, neznam odakle mu volja za to

  17. 6. 2019. u 09:46
 • yy1:

  Prije 10 godina za 80 tisuća eura mogao je kupiti solidan stan a danas ne može ni pola solidnog stana prema tome 1:1

  17. 6. 2019. u 20:29
 • Nikola Turajlić-jaružalo:

  Vjerodomoljubni zaposlenici naših banaka (gotovo svih su inozemni vlasnici) dokazuju svoju slugeransku lojalnost gazdama tako da deru kožu i više nego što se od njih traži, najvjernijem stadu Hrvatskog Boga. Glavni seizi su guverneri Narodne banke Hrvatske, koji usput deru ... prikaži još! kožu i hrvatskoj državnoj ragi, a zaštićeni su kao medvjedi i tako plaćeni, tako da bi sa radošću, oderali i kožu članovima svoje obitelji, a o državnoj ragi i teglećoj marvi, da se i ne govori. Ovome se ne treba čuditi, jer najvjernije stado je već steklo slugeransku genetiku i sve to, pored ostalih benefita neovisne države, ne samo da trpi nego u tome mazohistički uživa, jer je ostvarilo svoju milenijumsku tužbu o vlastitoj državi sa bezbrojnim vjerodomoljubnim igrama i obećanjem od strane naših Vrhovnika skorog hrvatskog Raja zemaljskog, tako da zaboravlja na kruh svakdanji , kao i krov nad glavom.

  17. 6. 2019. u 12:06
 • Avatar miyamoto
  miyamoto:

  Kada dižes nesretni lihvarski kredit, to je kao da glasaš za lošu stranku, te je financijski potpomažes da bude još jača i bedastija. Iza skupih kredita uvijek stoje građani koji to žele plaćati. Bankar je vlasnik banke sve dok je ... prikaži još! građanin, bijednik vlasnik nepovoljnog kredita ili samo kredita

  17. 6. 2019. u 09:52
 • chupakabra:

  banke se ne ponašaju društveno odgovorno već plasiraju kredite ko na traci. trebalo bi bankarski sustav staviti pod determinante. kada se upotrebljava restriktivna monetarna a kad ekspanzivna montetarna politika. Koliki cap treba staviti na maržu kad je jedna i kad ... prikaži još! je druga situacija te maksimalni i minimalni pp marze do točke kada bi banka sama morala reći ne možemo trenutno davati kredite ili, sad možemo i tako održati kolku tolku ravnotežu. Ovakvo ponašanje mora dovesti do novih kriza

  17. 6. 2019. u 10:31
 • Avatar bambam
  bambam:

  banke su mogle spustiti kamate i prije 5 i prije 10 godina, da su htjele... ali htjeli smo tržišnu ekonomiju koja se "samoregulira"... regulira se tako da će te trgovci opelješiti koliko mogu, dokle mogu. Netko je pričao o tome ... prikaži još! da će mobilna telefonija pojeftiniti ako prodamo sve. Kolike su danas tarife a kolike su bile prije 20 godina ? Istina, da se država brine o tome, bilo bi još gore. Jedino što ostaje je dati petama vjetra i pobjeći iz ove kaljuže i vratiti se za 200 godina kada Hrvatska postane normalna država ili propadne potpuno.

  2 17. 6. 2019. u 09:14
 • Deleted user:

  Zašto bi netko uopće plaćao stari kredit po toj cijeni i ne pokušao ga refinancirati jeftinijim kreditom u istoj ili drugoj banci? - ovisno od slučaja do slučaja ali reprogramiranje je novi kredit ispočetka i u pravilu na kraju vratiš ... prikaži još! veći iznos nego da je otplaćen stari kredit. Ne reprogramira ni naša država kredite jer su sada povoljniji, nego jer ih nije u stanju otplaćivati pa nas kroz niži iznos rata zadužuje na dulji vremenski period = reprogramiranjem se u pravilu zacementirava dužničko ropstvo.

  17. 6. 2019. u 18:54
 • Avatar Brkoni
  Brkoni:

  Lihvari!

  17. 6. 2019. u 08:59
 • Avatar Zvjerinjak
  Zvjerinjak:

  Uopće ne vidim gdje je problem. I ja sam prije 15 godina digao stambeni kredit i jedino što mi je bilo važno je kolika će mi biti rata kredita i hoću li ju moći otplaćivati. Sve drugo mi je nevažno. ... prikaži još! Ova usporedba kredita danas i prije 10 godina je kao kada bi išli uspoređivati auto ili mobitel danas i prije 10 godina. Da se danas dešava ono što se dešavalo početkom devedesetih kamata bi vjerojatno bila 15%. Bezvrjedno je uspoređivati sada i prije 10 godina. Zato mi niti nisu jasni oni koji se bune protiv švicarca. Majstore, potpisao si za kredit (kao i ja) i sada snosi posljedice. Što je najgore, švicarci su kada su podizani krediti bili jeftiniji od eura i ljudi se polakomili. Sada kada treba vraćati te kredite sada su odjednom neustavni. Zašto je švicarac neustavan, a moj kredit u euru ustavan?

  26 17. 6. 2019. u 09:16
 • Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.