Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDF

Za Srbe je važno da dobiju dio novca iz fondova Unije

sdf
Marko Lukunic/PIXSELL
21.08.2013.
u 19:21

Važno je da se podigne socijalno poduzetništvo s ugrađenim zaštitnim mehanizmom radi opstanka srpske zajednice

Ova država ne zna što hoće, a to prvo morate znati, rekao je predstavnicima manjinskih i udruga za ljudska prava birokrat iz Bruxellesa.

– Tema je bila iskorištavanje fondova EU, i samo je učvrstila mišljenje da u našim ministarstvima žive u virtualnom svijetu – kaže savjetnik Srpskog demokratskog foruma (SDF) za fondove EU Nikola Ivanović.

SDF je predstavio istraživanje koje je financirao EU i koje daje realnu sliku života srpske zajednice. Kaže da je za Srbe važno da se kroz instrumente fondova EU podigne socijalno poduzetništvo s ugrađenim zaštitnim mehanizmom, da dio sredstava ide za korisnike iz srpske zajednice. Za političkog analitičara SDF-a Nemanju Relića glavni je problem "inertnost i politika očuvanja statusa quo koju provode predstavnici Srba". Posljedica jest podzastupljenost Srba u državnim i javnim službama (2,5%). Veći je problem u sredinama u kojima Srbi čine većinu, no zapošljavaju se Hrvati iz daljih općina, kao u Hrvatskim šumama i HEP-u, upozorava Relić.

Ekstremna je situacija u Dvoru, gdje Srbi čine 70% stanovništva, ali tek 20% zaposlenika javnih službi.

>> 'U mjestima povratka na 50 umrlih Srba samo jedan rođen, nestajemo'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije