Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje za prometnu nesreću bivše ravnateljice Hrvatskog radija

Za smrt biciklista kojeg je pregazila Ivanka Lučev nitko nije kriv?

karas
Štedul Fabac/PIXSELL
16.12.2009.
u 14:07

Optužnica Karasa tereti da je za skretanja ulijevo presjekao put Ivanki Lučev, zbog čega je ona skrenula i na pješačkom otoku udarila u bicikliste.

Zvonko Karas, vozač kamiona karlovačke komunalne trvrtke Zelenilo, oslobođen je i treći put krivnje u postupku koji se protiv njega vodi zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao Dragutin Špoljarić.

Dogodilo se to 2003. godine, kad je tadašnja ravnateljica Hrvatskog radija Ivanka Lučev za upravljačem renault lagune na pješačkom otoku na raskrižju karlovačke "brze ceste" i Smičiklasove ulice udarila u bicikliste Dragutina Špoljarića i Krunoslava Jurajevčića koji su čekali zeleno svjetlo za prelazak ceste. Špoljarić je nakon udara preminuo, a Jurajevčić je lakše ozlijeđen.

Optužnica Karasa tereti da je skrenuvši ulijevo presjekao put Ivanki Lučev koja je zbog toga morala skrenuti te je na pješačkom otoku udarila u bicikliste. Obrana je tijekom cijelog postupka naglašavala da je Lučev u raskrižje ušla brzinom znatno većom od dopuštene i to kad se na semaforu već ugasilo zeleno svjetlo.

– Zvonko Karas je oslobođen optužbi, a tijekom postupka nije utvrđeno da je svojim postupcima pridonio nesreći u kojoj je poginuo Dragutin Špoljarić – rekla je obrazlažući presudu sutkinja Općinskog suda u Karlovcu Radmila Vrlinić-Samardžić.

To je treća oslobađajuća presuda koju je za ovaj slučaj dobio Zvonko Karas. Prve dvije ukinute su i slučaj je vraćen na odlučivanje u prvom stupnju. Ako ova posljednja, treća presuda, postane pravomoćna doći će do neobične situacije i za smrt Dragutina Špoljarića nitko neće odgovarati. Iako su u dosadašnjem postupku Karasovi branitelji Željko Žganjer i Dragutin Rotim više puta upozoravali da bi se sud umjesto njihovim branjenikom trebao baviti kaznenom odgovornošću Ivanke Lučev, to se više ne može dogoditi. Od nesreće je prošlo više od šest godina pa je nastupila relativna zastara i ne može se pokrenuti postupak protiv I. Lučev.

I u završnoj je riječi Dragutin Rotim rekao kako je optužnica protiv Zvonka Karasa, čovjeka koji 33 godine vozi auto i kamion, a nije izazvao niti jednu nesreću, neprimjerena.

– Očito je da je Ivanka Lučev u raskrižje ušla sa znatno većom brzinom od dopuštenih 50 kilometara na sat, a i vještak je potvrdio da je ta brzina bila najmanje 79 kilometara na sat. Osim toga, svjedok Jurajevčić rekao je da je čuo zvučni signal koji mu je omogućavao prijelaz ulice, što znači da se Ivanki Lučev koja je dolazila iz suprotnog smjera također morao promijeniti svjetlosni signal – rekao je Rotim, dodavši da u ovom slučaju uopće nije bila podnesena policijska kaznena prijava nego se Državno odvjetništvo na progon Zvonka Karasa odlučilo samo na temelju izvještaja o nesreći.

Zanimljivo je i da je optužba u završnoj riječi, iako je tražila osuđivanje Karasa, naglasila da bi mu se prebrza vožnja Ivanke Lučev mogla uzeti kao olakotna okolnost.

Komentara 1

VE
veles
18:06 16.12.2009.

još jedna sramota hrvatskog sudstva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije