Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Za 'slučaj Facebook' kriv je nedorečeni zakon

02.12.2008.
u 00:21

Tema emisije Otvoreno Dijane Čuljak Šelebaj u povodu prekršajne prijave protiv Nikše Klečaka, koji je na internetskoj stranici "Facebook" objavio fotografiju premijera Ive Sanadera s nacističkim obilježjima, govorila je o sprečavanju veličanja fašizma i ustaštva na internetu.

Gost emisije Krunoslav Borovec, glasnogovornik Ravnateljstva policije, objasnio je kako u slučaju Klečak nije bilo privođenja niti uhićenja te opovrgnuo navode iz medija.
- Klečak je došao na poziv policije, obavljen je razgovor i pretres stana. Postupak policije je bio zakonit te treba reći da policija nema podatke je li netko član stranke niti je to bitno. Policija se vodi načelom jednakosti svih pred zakonom.

Esdepeovac i pravni stučnjak Ivo Josipović rekao je kako dodatne mjere u tom slučaju nisu bile potrebne jer se pokazalo da nema osnove za kazneno djelo.

Zbrinutost zbog nedorečenog zakona
Predsjednik zagrebačkog Društva za kulturu demokracije Renato Matić izrazio je svoju zabrinutost zbog 'slučaja Facebook'.
- Imamo zakon u koji je mali građanin uložio novac i očekujem da bude jasan svakome od nas, on nije tu da bi bio jasan pravnim stručnjacima. Ili je zakon jasan ili zakon nije jasan, a izglasovale su ga obje suprostavljane strane, SDP i HDZ, a drugi dan su se u ovom slučaju dovele u sukob. Ja sam kao običan građanin prilično ljut i zabrinut - rekao je Matić te pokrenuo raspravu nejasnosti trenutačnog zakona koji je, sudeći po Borovcu, iz 1977. godine.

Borac za ljudska prava i Večernjakov bloger Žarko Puhovski rekao je kako je "od povrede ljudskih prava gora njihova povreda putem zakona". Naveo je primjer uhićenja jednog umjetnika u vrijeme Josipa Broza Tita i sadašnje situacije sa Sanaderom.

- Izjednačuje se vlast Broza i Sanadera. Neukusno je dovoditi Sanadera u vezu s nacizmom, ali je to nečije pravo, i ljudska glupost je nečije pravo i nije zakonom zabranjena. Naravno da je ono bila satira, ali imamo čitav niz pobrkanih pojmova u zakonu. Kriteriji nisu čisti. Ako dopuštamo da ulica nosi ime nekog Pavelićeva doglavnika, kako zabraniti da propagiram poglavnika? - zapitao se Puhovski.

Borovec se također složio oko problema tumačenja zakona te pitao je li mladić uhićen zbog nošenja ustaške kape na Trgu isticao ili veličao ustaštvo. Dodao je kako je imenom grupe na Facebooku i korištenjem izraza "bando gestapovska" koji se odnosio na policiju prekršen zakon o javnom redu i miru. Borovec je priznao kako bi policija mogla više činiti po pitanju kriminala na internetu te naveo kako Klečakov slučaj nije jedini u kojem je policija postupila na ovaj način. Također, pozvali su i građane da sudjeluju u prijavljivanju neprimjerenog sadržaja na internetu s obzirom na njegovu nemogućnost nadgledanja.

Gosti Otvorenog složili su se oko jednog pitanja, a to je da trenutačni zastarjeli zakon nejasno definira što je kažnjivo, a što nije, da dopušta slobodnu interpretaciju svakoga policijskog službenika i kasnije suda, što onda dovodi do slučajeva Klečak i sličnih. Josipović je objasnio kako "posebno ovlašteni tužitelji trebaju raspraviti kvalifikacijske razine zakona. Jedno je satira, a drugo veličanje, pozivanje na mržnju".

Vječna tema ustaša i partizana na forumima
Dotakla se i neiscrpna tema ustaša i partizana koja se često vrti među forumašima za koje je Puhovski zaključio kako se radi o "transgeneracijskom prenošenju traume".
- Nije raščišćeno i prenosi se. Internet je omogućio da ono primitivno izađe van, ustaše naspram partizana, političke opcije nisu različite. Kada se moramo pojaviti u rovovima, tu su ustaše protiv parizana. Forumi se vode logorskim načinom - pitanje "jesu li tvoji Srbi?" glavno je na forumima.

Matić je dodao kako je takva situacija najviše vidljiva na internetskim portalima gdje se pod bilo kojom temom, a i onom vezanom za zabavu, svaka rasprava završava na ustašamma i partizanima.
- Internet daje nešto što ne daje nitko. Treba ih pustiti da rade što hoće, ako ih ignoriramo, uvenut će.

Nakon ustaša i partizana dotakla se tema Marka Perkovića Thompsona i zabranjenog pozdrava "za dom spremni" kojim započinje svaki njegov koncert.
- Thompson ima taj stih, to je dio pjesme. Ja sam protiv da se stih zabrani, ali pozdrav je za zabranu. Pjesnička sloboda se ne smije kažnjavati, ali ako se pozdravljmo s rukom gore i za dom spremni, to je kažnjivo. Ako Thompson misli da se ljubav izražava mačem od metra i pedeset, to je njegovo pravo - rekao je Puhovski.

Borovec je kratko zaključio kako se upravo radi na tome zakonu koji će definirati stvari poput ustaštva i isticanja raznih simbola.
- Novi zakon je u pripremi, nastojat će se jasnije definirati ovo područje, odnosno moduse po kojima se prekršaj može izvršiti. Prije donošenja zakona želimo čuti sve argumente kako imamo alat da unaprijed pošaljemo poruku onima koji žele koketirati s ovakvim ponašanjem.

(I.Vi)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije