Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČIN NA OVČARI Tužitelji traže povećanje prvostupanjske presude

Za Šljivančanina traže 30 godina zatvora

23.01.2009.
u 19:33

Haaški tužitelji zatražili su danas od žalbenog vijeća da se bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina kazni sa 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u studenom 1991., prenosi agencija Beta. Tužitelji traže da suci ponište prvostupanjsku presudu kojom je Šljivančanin proglašen krivim za pomaganje pri mučenji zarobljenika i osuđen na pet godina zatvora. Tužitelji su zahtjev za povećanje kazne obrazložili tvrdnjom da su dokazali Šljivančaninovu krivinju i za pomaganje pri ubojstvima.

Obrana je odbacila tvrdnje tužitelja i zatražila da on bude potpuno oslobođen krivinje. Oslobađanje ili smanjivanje kazne zatražila je i obrana Mile Mrkšića, koji je prvostupanjskom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog pomaganja pri ubojstvima na Ovčari. Tužitelji traže da se poveća kazna Mrkšiću.

Prvostupanjskom presudom, izrečenom u rujnu 2007., Mrkšić je bio proglašen krivim za pomaganje u ubojstvu 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari. Trećeoptuženi Miroslav Radić tada je oslobođen je krivnje. Šljivančanin se sa privremene slobode u Srbiji vratio početkom tjedna u Haag, a nakon današnje rasprave bit će oslobođen do pravosnažnosti presude. (Z. B., agencije)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije