Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cjeloviti plan

Za reforme i rezove potrebno je jedinstvo

'09.12.2010., Zagreb - Sjednica Hrvatskog Sabora - Rasprava o ukidanju diplomatskog imuniteta bivsem premijeru Ivi Sanaderu.Zoran Milanovic Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
26.05.2012.
u 09:08

Dok vlada Zorana Milanovića ne predstavi plan strategije gospodarstva i reformi u javnom sektoru, oporba ne treba pristajati na dogovor

Ruka za konsenzus, koju je premijer Zoran Milanović pružio prema novom šefu oporbe Tomislavu Karamarku, kod analitičara je izazvala podijeljeni stav. Dok jedna strana drži da oporba mora ostati oporba do trenutka velike koalicije, drugi smatraju da oko tema kao što su strategija rasta i korjenite reforme javnog sektora oporba mora čuvati leđa Vladi, kako bi ionako teški procesi, a za Hrvatsku nužni, prošli u okružju političkog konsenzusa. Podupiranje u važnim temama stav je koji zastupa politički analitičar Davor Gjenero.

Dogovor o reformama

– Dogovor mora postojati o reformi javne uprave i lokalne samouprave, socijalne politike te politike rada i zapošljavanja – jasan je Gjenero, koji priželjkuje puno ozbiljnije reforme od najavljenog ukidanja božićnice i regresa.

– Ne treba odbaciti ni mogućnost prepuštanja dijela izvorno državnih funkcija neprofitnim organizacijama – kaže Gjenero. Politički analitičar vjeruje da će Karamarko biti tvrda oporba, a dobru ocjenu dao je i HDZ-ovu klubu zastupnika, u kojem je nekoliko ljudi koji razumiju ekonomske i političke pojmove.

– Klub HDZ-a u ovom mandatu mnogo je kompetentniji od klubova iz prethodnih mandata i ne bih rekao da treba potpuno zanemariti prvih 200 dana tog kluba i rad u opoziciji – zaključio je Gjenero.

S druge strane, Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i bivši saborski zastupnik, misli da nije vrijeme za konsenzus.

Plan: Hrvatska 2020.

– Vladajući trebaju pripremiti plan za Hrvatsku 2020. – predlaže profesor. Taj bi dokument trebao obuhvaćati rješenja za poljoprivredu, mirovinski sustav, zdravstvo, školstvo, reformu javne uprave, odnosno dvadesetak područja, na koja potom oporba može reagirati. Jurčić je usamljen u stavu da ne treba pružiti ruku potpore, jer čak i Josip Budimir, gospodarski strateg HSLS-a, drži da se treba dogovoriti o glavnim točkama reformi i izlaska iz krize da se ne bi dogodilo da desetljeće pred nama u političkom smislu obilježi odnos prema rezanju prava u javnom sektoru, kao što je prošlo desetljeće obilježio odnos stranaka prema Haagu. – Da smo prije dvije godine postigli taj konsenzus, danas bismo imali sređene javne financije i već bismo bili na putu sigurnog izlaska iz krize – jasan je Budimir, koji poziva na snažnu fiskalnu konsolidaciju.

Profesor Luka Brkić podsjeća na Kopenhaške kriterije, u kojima se poziva na konsenzus glavnih političkih snaga o strategiji razvoja, iz čega proizlazi dogovor o rezovima i političko jedinstvo o međunarodnim odnosima.

Komentara 9

Avatar dsonjic
dsonjic
11:36 26.05.2012.

Zar ga nije bilo briga za to jedinstvo kada je Kosor pokušala postići konsensus? Koliko se ja sjećam, potpisvao je petecije protiv promjena Zakona o radu i umanjena prava.

ST
stefj
11:40 26.05.2012.

He, he, neka se Karamarko postavi prema njemu kao on prema Kosor pred koju godinu... Mada realno, ne znam zašto, pa do sada ova vlada nije napravila apsolutno ništa na reformi državne i javne službe, osim što je zaposlila gomilu poltrona na vodećim pozicijama i podobnih na nižim. Takva reforma nam nije trebala. I što sad očekuje Milanović, da Karamarko podrži te poslušnike? Dizanje cijena, poreza, uvođenje novih, to treba podržati?

Avatar dsonjic
dsonjic
10:06 26.05.2012.

Milanović nek se sami vadi iz ovog što nam je dosada napravio i što još namjerava. Valjda mu treba konzensus oko 400.000 nezaposlenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije