Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje

Za razgovor sudačkog dvojca USKOK nije imao valjan nalog

suđenje
Anto Magzan/PIXSELL
01.04.2010.
u 19:37

U nastavku suđenja Bariši Gašparu i Ivici Pezi te još šestorici zbog zloporabe položaja tajno snimljeni razgovori proglašeni su nezakonitim dokazom.

Tajno snimljeni razgovori između Bariše Gašpara (63), suca Visokoga trgovačkog suda optuženog za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita, i Ivice Peze (44), bivšega predsjednika Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, optuženog za zlouporabu položaja, danas su u nastavku suđenja Gašparu, Pezi te još šestorici izdvojeni iz sudskog spisa kao – nezakonit dokaz.

Uputa Vrhovnog suda

Odluku je donijelo vijeće zagrebačkoga Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Siniša Pleše, a osim tih razgovora iz spisa su kao nezakoniti izdvojeni i razgovori Gašpara i Ante Bilića te razgovori između Gašpara, Davora Maravića i Krune Hercega koji su snimljeni između 22. srpnja 2007. i 22. kolovoza 2007.

Sudsko vijeće odluku je donijelo postupajući prema uputi Vrhovnoga suda koji je odlučio da nije riječ o zakonitom dokazu jer prisluškivanje tih razgovora nije bilo pokriveno odgovarajućim sudskim nalogom.

Prisluškivanje Gašpara počelo je zbog sumnje da prima mito, a slučajno je uhvaćen razgovor s Pezom i Bilićem, o “sređivanju” pravosudnih ispita pa je optužnica proširena i na zlouporabu položaja. Obrana je smatrala da nije riječ o zakonitom dokazu jer sudski nalog nije bio izdan za to djelo, sud je smatrao da je prisluškivanje Gašpara bilo legalno, a Maravić i Pezo ušli su u “zonu njegove kriminalne aktivnosti”.

Pezina obrana ostaje

No poslije žalbe branitelja Vrhovni je sud naložio da se odluka preispita, a potom je dokaz izdvojen kao nezakonit.

Odbijen je prijedlog obrane za izdvajanjem Pezina iskaza iz obrane jer je riječ o zakonitu dokazu. Na odluku suda žalbe su najavili i USKOK i obrana, a sljedeća će rasprava biti sazvana pisanim putem. USKOK tereti Gašpara da je zlorabio svoj položaj omogućivši nekima da prođu pravosudni ispit te da je uzeo mito od 25.000 eura.

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
11:08 02.04.2010.

A neimanje naloga je veći problem nego dogovaranje kaznenog djela, primanje i davanje mita? Očito je i sada na djelu korupcija. Suci štite kolege kriminalce. Toliko o borbi protiv korupcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije