Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Đikić

Za rata sam htio u HOS, ali me nisu primili, bio sam premlad

10.05.2011. Gajeva, Zagreb - Novinar Ivica Djikic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.02.2016.
u 13:56

Vlada će zbog Hasanbegovića imati još dosta problema jer će sigurno izaći još problematičnih njegovih napisa i izjava, smatra glavni urednik tjednika Novosti

Dramu oko izbora ministra Zlatka Hasanbegovića dodatno je užario tjednik Novosti tvrdeći da fotografija iz 1996. prikazuje Hasanbegovića s ustaškom kapom na glavi.

I dok je glavni urednik Novosti Ivica Đikić potvrđivao autentičnost fotografije, Hasanbegović je uzvraćao da nije riječ o ustaškoj kapi, već HOS-ovoj, da je fotografija objavljena u Novostima fotomontaža... Jučer je pak Hasanbegović kazao da “nikada nije bio apologet bilo kojega zločinačkoga režima, bio to ustaški ili komunistički režim”. Stoga smo o svemu tome opet porazgovarali s Đikićem.

Ministar tvrdi da na fotografiji koju su Novosti objavile kapa koju nosi na glavi nije ustaška, već HOS-ova.

I dalje mislim da je ta kapa ustaška. To što je tu kupu na glavu stavio neki HOS-ovac ne znači da je i kapa HOS-ova. Ona je ustaška. No pitanje te kape manje je važno u odnosu na tekstove koje je Hasanbegović pisao u časopisu “Nezavisna Država Hrvatska”. Konkretno, ovaj tekst koji smo mi integralno objavili, a gdje Hasanbegović ustaše naziva “herojima, mučenicima i šehidima”. Sad se bavimo kapom, a ovo je puno bitnije uzme li se u obzir cijeli Hasanbegovićev spisateljski rad. A on se tek danas (razgovor je vođen jučer, op. a.) u obraćanju prvi put ogradio i ustaše spomenuo u negativnom kontekstu.

Kako komentirate to ministrovo obraćanje javnosti?

On je to očito učinio pod pritiskom, prvenstveno Mosta. Podolnjak je u Otvorenom rekao da će se od Hasanbegovića tražiti jasno distanciranje od fašizma, što je on sad prvi put i učinio negativno govoreći o ustašama. No nađite mi ijednu dosadašnju takvu njegovu izjavu o ustašama. Meni je drago da je Hasanbegović sad ovako postupio. To je posao nas novinara. Baš je tekst i ono što smo mi istraživali dovelo do toga da je Hasanbegović prvi put izrekao ovako nešto. Mi smo svoje postigli. No, i dalje ostaje dojam da je to učinio iz pragmatičnih razloga, da bi ostao u Vladi. Ovakva njegova izjava bila je uvjet Mosta. Legitimno je pravo Vlade da smatra da je njoj Hasanbegović važan, ali bi bilo korisnije da on ipak nije u toj Vladi, zato što će Vlada zbog toga imati još dosta problema jer će sigurno izaći još problematičnih Hasanbegovićevih napisa i izjava.

No ministar vas je optužio za fotomontažu.

Smeta mi samo što Hasanbegović nije povukao tu svoju izjavu o fotomontaži. N1 televizija usporedila je originalnu fotografiju s onom koju smo objavili i jasno se vidi da nije bilo naknadne intervencije. A Hasanbegović to u obraćanju javnosti nije ni spomenuo. Bilo bi lijepo da nam se ispriča. Ako to učini, prihvatit ćemo ispriku. Ali, ako se javno ne ispriča, tužit ćemo ga zbog klevete jer preko toga što nas je optužio da lažemo, falsificiramo i objavljujemo lažne fotografije – neću prijeći.

Kakav je vaš stav o HOS-u? Neki tvrde da ste i vi bili pripadnik HOS-a pozivajući se na vaše pismo novinaru Petru Milošu?

To je pismo bila čista ironija. Napisao sam ga 2003. kada sam bio zamjenik glavnog urednika Ferala. Ja sam rođen 1977. i tijekom rata htio sam ići u vojsku, i u HOS, ali me nitko nije htio primiti jer sam tada imao 15 godina. Ne vidim nikakav problem u tome što je netko bio pripadnik HOS-a, ali Hasanbegović nije bio pripadnik HOS-a. On je osjetio potrebu fotografirati se s ustaškom kapom, ali nije imao potrebu ići u rat.

>>Hrvatski časnički zbor traži od DORH-a istragu "Novosti" zbog širenja lažnih vijesti

>>Urednik Novosti: Fotografija ministra Hasanbegovića s ustaškom kapom apsolutno je autentična

Komentara 93

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
14:01 12.02.2016.

Lažeš. Kod mene u postrojbi je bilo 15 godišnjaka i nitko ih nije tjerao. Ali su te tamo prepoznali što si i kakav si. Špijo bi za iste za koje danas radiš. Ti si domaći izdajnik i strani plaćenik. Ukratko.

KA
KaNiDora
14:08 12.02.2016.

i opet samo laži... gadljivi ste do bola.. i uopće niste više zanimljivi

TV
tv5378
14:07 12.02.2016.

Sada pitanje kape nije vazno...hm interesantno,nije li to isto rekao I Milanovic,jucer.Sto je onda vazno?Vazna je laz,licemjerje I nesmanjena zestina s kojom napadate,zahvaljujuci svesrdnoj pomoci I ovih novena,s jednim jedinim ciljem a to je diskrditiranje Hasanbegovica I rusenje Vlade.Ako se u Vladi ne opamete,komunisticki mutanti ce ponovo jasiti.Interesantno je vidjeti ''ustasu''Djikica na celu Cetnickog tjednika,Simbioza fasista ili...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije