Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA STRUČNJAKA

"Za prometne prekršaje kazneni bodovi moraju vrijediti doživotno"

17.09.2013., Sibenik - Na sibenskim prometnicama prometna policija pojacano kontrolira promet Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
08.02.2017.
u 07:30

Željko Marušić smatra da nije dobro da se bodovi brišu nakon dvije godine i da se za najteži prekršaj može dobiti maksimalno tri kaznena boda

U prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je u proceduri donošenja, među ostalim je navedena i odredba da će vozaču koji u dvije godine prikupi 12 kaznenih bodova biti poništena vozačka dozvola.

Pri tome se za jedan prekršaj, pa i onaj sa smrtno stradalima, može dobiti maksimalno tri kaznena boda. Prometni stručnjak Željko Marušić smatra da se takvom odredbom o kaznenim bodovima podilazi najtežim prijestupnicima, koji teško ugrožavaju ostale sudionike u prometu, a koji godinama voze bez prekršaja, pogotovo najugroženije – pješake, bicikliste, mopediste i motoriste.

On stoga predlaže da kazneni bodovi vrijede doživotno, odnosno do poništenja vozačke dozvole. Napominje da poželjnost te mjere potvrđuju deseci tisuća vozača bez ijednog prekršaja tijekom pet i više godina.

Marušić se zalaže i da se za najbrutalnije, najizravnije pogibeljno kršenje prometnih propisa, uključujući krivnju za smrtni ishod u prometu, treba odmah dobiti 12 bodova, koji znače poništenje dozvole. Usto bi trebalo definirati brutalne prekršaje za koje se dobiva devet, odnosno šest bodova.

– Koliko je ta odredba štetna, gotovo apsurdna, pokazuje to što će oni koji u dvije godine prikupe 11 bodova, po tom sustavu moći nastaviti voziti unedogled, dok nekoga ne ubiju – navodi u analizi Marušić.

Nadalje objašnjava da ako pravodobno iz prometa trajno isključimo teškog prijestupnika, zaštitit ćemo ne samo sve ostale sudionike u prometu i njihove obitelji nego i njega i njegovu obitelj. 

>>Na snazi novi zakoni. Provjerite što se sve promijenilo

Komentara 11

DU
Deleted user
08:41 08.02.2017.

Glupost. Ne moze se jednako tretirati bilo koji bod. Nije isto ako prekoracis brzinu 15% i 150%

Avatar ivica48
ivica48
09:20 08.02.2017.

Ovaj predlagač je notorna budaletin kazneni bodovi trebali bi se ukinut u roku tri godine ako nisi napravio nove onda ti se produzuje do daljnjeg

FR
fred70
08:21 08.02.2017.

Gospodin Marušić je čini mi se pravi stručnjak. Vani postoje slični sistemi koji funkcioniraju, be treba izmišljati opet toplu vodu i tražiti svojih pet minuta slave. Treba konačno početi provoditi zakone i sankcionirati greške pa čak i one male. Dokok se po gradskim naseljima voze desetgodišnjaci na quadovima (bez kacige), auti voze 70-80km/h (u naseljima sa relativno uskim cestama), auti parkiraju po nogostupu a djeca hodaju po cesti, auti parkiraju nasred ceste (na punoj crti), djeca sjede bez sjedalice u autima a policija sve to gleda i ne zanima ih apsolutno ništa, tako dugo taj stručnjak nemora davati nikakve prijedloge, jer niti ovi postoječi zakoni se ne provode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije