Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tektonske promjene u Irskoj

Za pravo na pobačaj glasalo 70 posto žena

Irska - referendum za pobačaj
Foto: Reuters/PIXSELL
26.05.2018.
u 22:49

Osmi ustavni amandman za zabranu pobačaja uveden je 1983. također referendumom i to sa sličnom većinom s kojom je sada srušen

Irska se mijenja, to je sad već sasvim jasno. U zemlji u kojoj je do 2013. godine pobačaj bio u svakom slučaju zabranjen i koja još uvijek slovi za državu s velikim utjecajem Katoličke crkve, ukidanje osmog amandmana, čime se omogućuje donošenje liberalnog zakona o pobačaju, predstavlja veliku prekretnicu.

U prvih 12 tjedana

Na referendumu koji je održan u petak i za koji su svi analitičari mjesecima predviđali da će biti izjednačen, ipak se pokazalo da je glas javnosti, koji je bio sve liberalniji kako se referendum primicao, prevagnuo na stranu “za”.

Čim su birališta u 22 sata zatvorena, dnevnik Irish Times objavio je izlazne ankete koje su toj strani davale 68 posto, a ankete državne televizije RTÉ još su joj naklonjenije. Zbog svega toga, službeno jučerašnje brojanje glasova malo je koga zanimalo. Tako je i John McGuirk, poznati aktivist za prava nerođene djece rekao da se pomirio s odlukom većine.

Zanimljivo je da je 1983. osmi ustavni amandman uveden također referendumom, i to sa sličnom većinom za zabranu pobačaja, 67 prema 33 posto.

Irska - referendum za pobačaj
1/7

Irska vlada već je ranije najavila, odobre li joj građani to na referendumu, što se i dogodilo, uvođenje zakona koji će omogućiti prekid trudnoće ženama u prvih 12 tjedana.

Zakon pritom neće specificirati uvjete u kojima je pobačaj dozvoljen što znači da se pravo proširuje na sve slučajeve, ne tek one najteže, poput silovanja ili životne ugroze za ženu.

U ovoj zemlji, koja je do 1980. zabranjivala kontracepciju, a do 1993. homoseksualizam, događaju se tektonske promjene koje su se prije samo nekoliko desetljeća činile vrlo nerealne.

Sukob generacija

I hrvatska blogerica Ana-Marija Hota koja već nekoliko godina živi u Dublinu misli da se ova zemlja stubokom mijenja.

– Irci su prije 20 do 25 godina započeli promjenu od 180 stupnjeva. Sve su udaljeniji od Crkve i potpuno su liberalni – opisuje nam svoje dojmove s ulice.

Guardian piše da bi ovakav rezultat referenduma mogao značiti pritisak za Sjevernu Irsku koja ima sličan zakon kakav je dosad imala Republika Irska. U tom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva maksimalna je propisana kazna za ženu koja se podvrgne nelegalnom pobačaju doživotni zatvor.

A da se sama Irska mijenja, pokazuju izlazne ankete koje kažu da je samo jedna kategorija stanovništva glasala jasno “protiv”, oni stariji od 65 godina. Općenito su žene bile liberalnije od muškaraca i 70 ih je posto bilo za promjene, dok je nešto ispod dvije trećine muškaraca podržavalo tu stranu. Među onima mlađima od 25, postotak “za” glasova iznosi gotovo 90 posto.

Ključne riječi

Komentara 45

HT
Hvala ti Bože jer nisamHDZovac
01:12 27.05.2018.

Hehe tri članka... Neki su se duboko uživjeli u irski referendum ko da im život o tome ovisi. Raditi danas abortus kao kontracepciju krajnje je primitivno, često i krvavo. Privlači li ta krv neke pa se raduju? Dolazi zlatno doba psihijatrije...

IL
ilijan
07:50 27.05.2018.

Da su te žene pojačane nebi ih danas bile. Koliko je samo svijet postao sebičan.

DO
dom7
23:21 26.05.2018.

Doktori ,jedino im ostaje priziv savjesti...mozda tako spase bar neko nezeljeno stvorenje....Zalosno na sto se ljudska vrsta spustila....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije