Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povišene im kazne

Za pokušaj ubojstva specijalaca Milošu osam, a Van Dammeu sedam godina zatvora

Branko Budić specijalac
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
09.04.2020.
u 14:55

Djelo se zbilo u srpnju 2007. godine u Splitu kada ih je specijalac koji nije bio na dužnosti uočio kako razbijaju parkirani automobil i zamolio da prestanu

Marku Milošu i Vlatku Radiću zvanom Van Damme Vrhovni sud je povisio kazne na koje su bili nepravomoćno osuđeni zbog teškog pokušaja ubojstva Branka Budića. Budić je bio pripadnik Specijalne policije, a kada je napadnut i teško ranjen, bio je van dužnosti.

Miloša i Radića je zbog pokušaja njegovog ubojstva u svibnju 2019. Županijski sud u Splitu osudio na šest godina zatvora, a Radića na pet. Sada su im kazne povišene pa je Miloš osuđen na osam godina zatvora, a Radić na sedam.
Njih su se dvojica teretila da su u srpnju 2007. na križanju Kranjčevićeve i Stepinčeve ulice u Splitu pokušali ubiti Budića. On ih je uočio dok su razbijali parkiranu Zastavu 128. Prišao im je i rekao im da je policajac. Miloš ga je prvo počeo udarati da bi zatim zapucao iz pištolja.

Prvo u zrak, a zatim je Budiću pucao u natkoljenicu te ga najmanje šest puta udario pištoljem po glavi. Nakon toga su sjeli na motor te su Budića pokušali pregaziti dok je teško ranjen ležao na podu.  Na prvom suđenju 2009. bili su osuđeni za nanošenje teških ozljeda. Radić je tada dobio godinu i tri mjeseca, a Miloš dvije i pol godine zatvora te su iz pritvora izišli na slobodu. No, početkom 2010. godine Vrhovni sud je ukinuo tu presudu, a tužiteljstvo je za njih tražilo pritvor, što je prihvaćeno.

No problem je bio što su oni u to vrijeme bili u BiH, gdje su, kako se sumnja i sada, pa je za njima raspisana tjeralica. Na ponovljenom suđenju sudilo im se u odsutnosti, pa je u rujnu 2015. Miloš osuđen na šest, a Radić na pet godina, i to zbog pokušaja ubojstva. No, i tu je presudu ukinuo Vrhovni sud, a identične kazne dobili su i na trećem suđenju.

Obrazlažući zašto im je povisio kazne, Vrhovni sud  je naveo kako smatra da je prvostupanjski sud precijenio olakotne, a podcijenio otegotne okolnosti.
-  Značajna otegotna okolnost na strani obojice optuženika je visok stupanj kriminalne volje, iskazana upornost, brutalnost i bešćutnost u mrcvarenju ranjenog policijskog službenika, koji je nemoćan ležao na tlu. Djelo su optuženici počinili prema policajcu koji je štitio tuđu imovinu iako nije bio u službi, a optuženici su bili svjesni njegova svojstva. Žrtva, odnosno policijski službenik, još uvijek trpi posljedice ranjavanja.

Postrožena kazna će ispuniti svrhu kažnjavanja i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje su optuženici prouzrokovali žrtvi - naveo je Vrhovni sud u obrazloženju.

Komentara 4

DU
Deleted user
17:37 09.04.2020.

Mislim da je trebalo već odavno potpisati sporazum sa BiH o obostranom izručivanju kriminalaca . Ukinite ta prokleta dvojna državljanstva . Svakom normalnom čovjeku bez kriminalnih nagona je dovoljno jedno državljanstvo .

ČV
čača vrati se
18:18 09.04.2020.

mozda su maminjovi tjelohranitelji u bih

NE
Nemojtimenimojneme
16:16 09.04.2020.

Objavite ime sudca prvostupanjskog suda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije