Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo

Za počiniteljima se traga, a lešine pasa ostale zakopane u šumi

Foto: Privatni album
1/3
16.03.2018.
u 21:33

Psi pronađeni u šetnji šumom u blizini Stražemana bili su zavezani plavim špagama za drvo, a na njima nije bilo ni krvi ni vidljivih rana

Te nedjelje krenuo je u uobičajenu šetnju šumom u okolici Stražemana. Snijeg je okopnio pa je njegov pas veselo trčkarao, no u jednom trenu nije ga više bilo.

– Zvao sam ga, tražio, a našao sam ga kako nešto njuška. Kad sam prišao bliže vidio sam dva psa. Bili su mrtvi, zavezani plavim špagama za drvo. Već su se počeli i raspadati, očito su tu bili dulje vrijeme, ali ih se prije nije vidjelo jer je bio snijeg – priča nam očevidac (podaci u redakciji). Sve je slikao i javio Gordani Malbašić iz požeške udruge Sirius, a ona je o svemu obavijestila i policiju.

Bez čipa

Sljedećeg dana na mjesto događaja stigli su i policijski službenici i komunalni redar. Nakon što im je pokazao gdje su lešine pasa, priča nam očevidac, komunalni redar ih je zakopao.

– No, ubrzo su došli ponovno, s njima je bio i veterinar iz Požege. Otkopali su lešine, policija je i slikala, a veterinar je pokušavao pronaći čip. Kad su se uvjerili da psi nisu čipirani, opet su ih zakopali na istom mjestu – kaže i dodaje kako nigdje nije bilo krvi, a nisu se vidjele ni ozljede na psima. On sam ne zna čiji su jer ih do tada nije nikada vidio.

Što su utvrdili očevidom i jesu li pronađeni elementi kaznenog djela prema čl. 205 - ubojstvo i mučenje životinje, odnosno hoće li pokrenuti postupak po službenoj dužnosti, upitali smo Policijsku upravu požeško-slavonsku.

– Policijski službenici na mjestu događaja obavili su očevid kojim je utvrđeno da je nepoznati počinitelj, ili više njih, počinio kazneno djelo koje navodite i za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Nadležnom državnom odvjetništvu podnijet će se kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja a policijski službenici poduzimaju daljnje izvide kako bi počinitelj bio otkriven – stoji u odgovoru Policijske uprave.

Iz općine bez odgovora

Tko je donio odluku da se lešine dva psa zakopaju u šumi te imaju li odobrenje nadležnog veterinarskog ureda da se životinje zakopaju na mjestu na kojem su pronađene, jer u suprotnom su prekršili i Zakon o veterinarstvu i Pravilnik o načinu postupanja sa životinjskim lešinama, upitali smo općinu Velika.

– Događaj vezan za pronalazak dva psa u blizini naselja Stražeman okarakteriziran je kao kazneno djelo te sukladno tome, istražnje radnje su u tijeku, postupak je tajan i ne smijemo iznositi detalje vezano uz događaj – stoji u dogovoru koji potpisuje komunalni redar Stjepan Mindum, upućujući nas na policiju.

Nisu nam odgovorili ni nakon ponovljenog upita, pa tako nismo saznali tko je odlučio da se lešine zakopaju u šumi. Nismo saznali ni s kim općina Velika ima ugovor o uklanjanju životinjskih lešina, kao ni kakve to veze ima s istragom o kaznenom djelu. Jednako tako, ako su utvrđeni elementi kaznenog djela, nisu li lešine pasa dokazi u istom postupku? Ostali su u šumi, nikoga ne zanima kako su skončali?

Ključne riječi

Komentara 3

M3
Miške 3
08:06 17.03.2018.

Tako se vragovi rješavaju pasa i mačaka. Kad dođe sezona godišnjih odmora, za Božić dobivene pse ostavljaju uz cestu ( neka se snađu). Jedan prekrasni labrador je bio ostavljen uz svoju zdjelicu. Danima je čekao i cvilio dok ga nisu dali veterinaru da ga dade da ga netko ne udomi. Nije imao čip. Inače tako izgladnjeli psi počinju klati sve što mogu. Kriv je vlasnik. Nitko ne kontrolira vlasnike životinja.

Avatar arhaika
arhaika
05:21 17.03.2018.

okrutna gamad. uzas. tako muciti jadne bica.

ZW
zweistein
09:01 17.03.2018.

zoofili su najokrutnija gamad!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije