Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA U MORH-u JOŠ TRAJE

Za pilote stradale u siječnju odšteta sto tisuća, za one u svibnju milijun kn

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/13
19.10.2020.
u 09:37

MORH: Nakon nesreća pružamo niz oblika pomoći obiteljima naših pripadnika

Istrage koje provodi povjerenstvo MORH-a o zrakoplovnim nesrećama helikoptera Kiowa Warrior i zrakoplova ZLIN 403 u kojima su krajem siječnja i početkom svibnja ove godine živote izgubila četvorica hrvatskih pilota još nisu dovršene, no u završnim su fazama.

 U padu helikoptera u more u Zlarinskom kanalu 27. siječnja kod Zablaća pokraj Šibenika smrtno su stradali bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina, a samo nešto više od tri mjeseca kasnije, 7. svibnja ove godine, u nesreći vojnog školskog zrakoplova kod Biljana Donjih nedaleko od Benkovca poginuli su pilot HRZ-a natporučnik Marko Novković te polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić.

Nakon druge tragedije ove godine ostavku je, podsjetimo, podnio tadašnji ministar obrane Damir Krstičević, iz čijeg su Ministarstva samo tjedan dana prije toga promijenili pravilnik o osiguranju pilota. Tako su, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva, hrvatski piloti stradali u Zlarinskom kanalu bili osigurani na 100.000 kuna, a nakon te tragedije, odnosno od 1. svibnja, piloti su osigurani na po milijun kuna. 

Foto: VL

Utvrđivanje uzroka traje

O uzrocima tragedija nagađalo se već prvih dana nakon što su se dogodile. Govorilo se da je helikopter navodno letio tik iznad mora prije tragedije, a u drugom slučaju da je avion uoči nesreće izvodio težak manevar poniranja ili da mu je otkazao motor. Iz MORH-a se na pitanje Večernjeg lista o tim navodima nisu izjašnjavali, no ustvrdili su da su istrage u završnoj fazi.

– Na temelju do sada prikupljenih i analiziranih činjenica utvrđeno je da je helikopter Kiowa Warriors bio ispravan, održavan i certificiran u skladu s tehničkim i operativnim pravilima. Podsjećamo i da je odmah nakon dojave o nesreći Glavni stožer Oružanih snaga zapovjedio obustavu leta svih helikoptera Kiowa Warriors dok se ne utvrdi uzrok pada. Nakon provedenih pregleda i analize utvrđena je njihova tehnička ispravnost za letenje pa su 17. ožujka svi helikopteri Kiowa Warrior OH-58D vraćeni u operativnu uporabu i redovito se koriste u svim zadaćama i aktivnostima – istaknuli su iz MORH-a, kojem smo se obratili i zbog ostvarivanja prava obitelji stradalih pilota nakon nesreća.

Naime, do nas je došla informacija da su dva pilota stradala kod Zablaća, unatoč opasnosti posla i činjenici da se u njihovo školovanje ulažu milijunski iznosi, bila osigurani na samo po 100.000 kuna.

– Ministarstvo obrane nakon nesreća postupa po načelu brige za vlastite pripadnike i njihove obitelji te pruža aktivnu pomoć – u organizaciji pogreba, dostupnosti psihološke pomoći, administrativne podrške i slično. Neposredna financijska pomoć nakon stradavanja obuhvaća troškove pogreba te jednokratnu novčanu pomoć zbog smrti vojne osobe, što je Ministarstvo obrane pružilo i obiteljima poginulih pilota. Članak 131. a Zakona o službi u Oružanim snagama propisuje da će vojnoj osobi koja je bez svoje krivnje teško ranjena ili teško ozlijeđena u obavljanju službene zadaće u Oružanim snagama i koja je nepokretna, slabo pokretna ili joj se ne preporučuje kretanje, MORH osigurati administrativnu i psihosocijalnu pomoć u rješavanju pitanja i ostvarivanja prava vezanih za njezino stanje. Nehaj se ne smatra krivnjom u ovom slučaju. Ostvarivanje prava, a koja su vezana uz činjenicu da se mora nedvojbeno utvrditi krivnja, odnosno nepostojanje osobne krivnje, odnosi se na pravo na invalidsku mirovinu, prava po osnovi oštećenja organizma i pravo na stambeno zbrinjavanje – odgovorili su nam iz MORH-a i dodali da, nažalost, u zrakoplovnim nesrećama točno utvrđenje uzroka događaja traje dulje te do konačnog zaključka o razlozima i okolnostima nesreće (kako nadležnih zrakoplovnih tijela tako i državnih odvjetništava i eventualno drugih tijela) nije moguće zaključiti dokument o okolnostima stradavanja. 

Osigurnine veće deset puta

– Postupci za ostvarivanje spomenutih prava mogu biti okončani tek po takvom zaključku – istaknuli su iz MORH-a i potvrdili da je dio obitelji pokrenuo zahtjev za ostvarivanje prava na obiteljsku invalidninu, a prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata i prava na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o službi u Oružanim snagama i Zakonu o mirovinskom osiguranju.

– Obitelji tragično poginulih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostvarile su, u skladu sa Zakonom o službi, dio prava, i to: isplatu osiguranja po polici osiguranja kod Croatia osiguranja u iznosu od 100.000 kuna, odnosno 1,000.000 kuna, jednokratnu novčanu pomoć zbog smrti vojne osobe u iznosu od 39.912 kuna, mjesečnu novčanu pomoć kao naknadu za troškove uzdržavanja i redovitog školovanja za djecu stradalih do njihove 25. godine života (za dijete predškolskog uzrasta 1663 kune ili 50% proračunske osnovice, a za djecu školskog uzrasta po 2328 kuna ili 70% proračunske osnovice), pogrebne troškove u iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna, ovisno o individualnim uvjetima, potrebama i traženjima obitelji, te naknade za neiskorišten godišnji odmor. Također, obiteljima stradalih pilota bila je dostupna i Zaklada vojne solidarnosti putem koje su ostvarili financijsku pomoć u iznosu od po 30.000 kuna i 20.000 kuna, a dobrovoljnu financijsku pomoć obiteljima pružili su i pripadnici Oružanih snaga RH i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su na razini OS RH i na razini postrojbi HRZ-a samostalno inicirali i dobrovoljno prikupili sredstva za pomoć obiteljima stradalih kolega – odgovorili su iz Ministarstva.

Što se tiče polica osiguranja, 1. svibnja ove godine došlo je do promjene iznosa osiguranja osoba od posljedica nesretnog slučaja pa zato obitelji poginulih pilota Klarina i Baturine nisu dobile isti iznos kao obitelji poginulih pilota Novkovića i Jagatića, koji su stradali 7. svibnja, odnosno nakon što je iznos osiguranja povećan.

Naime, polica osiguranja osoba od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) do 30. travnja 2020. bila je jednaka za sve djelatne osobe, uključujući i pilote, te je iznosila 100.000 kn u slučaju smrti, a za trajnu stopostotnu invalidnost 200.000 kn. Upravo zbog nesreće koja se dogodila u siječnju, između osiguravatelja i MORH-a dogovoreno je po polici osiguranja da se od 1. svibnja 2020. piloti osiguravaju za slučaj smrti na iznos od milijun kuna, a za slučaj stopostotne invalidnosti na dva milijuna kuna – obavijestili su nas iz MORH-a.

VIDEO: Zadar: Izjava MORH-a nakon tragične nesreće i pada helikoptera Kiowa Warrior

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:22 19.10.2020.

pa kad financije u morhu vodi elektronicar modric ante ...moze li biti drugacije...ne moze...a da je samo to u pitanju ?????

SJ
Sve je uzalud
10:01 19.10.2020.

..............kako malo vrijedi život časnih ljudi u Hrvatskoj...............

Avatar babinjak1984
babinjak1984
09:50 19.10.2020.

Za pilote ništa .Za njihove obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije