Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJEČJA BOLNICA SREBRNJAK

'Za održivost novog Centra za translacijsku medicinu potrebna je suradnja s drugim institucijama'

16.03.2021.
u 11:06

Bez predložene suradnje više osnivača, bit će iznimno teško ispuniti ranije propisane stavke projekta

Na inicijativu Dječje bolnice Srebrnjak, u dnevni red Gradske skupštine Grada Zagreba uvršten je prijedlog odluke kojom se toj bolnici daje suglasnost za osnivanje nove znanstveno-istraživačke ustanove – Centra za translacijsku medicinu (CCTM), no zaključeno je kako se održivost projekta može postići isključivo uz suradnju KBC-a Zagreb, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

- Translacija je iznimno složen proces koji podrazumijeva primjenu otkrića iz pretkliničkog istraživanja u kliničku praksu. Osnovni problem projekta, koji su do sada istaknuli svi koji su na bilo koji način bili uključeni u proces recenzije i odabira, jest održivost projekta. Naime, u projektu su predviđena sredstva za izgradnju i opremanje zgrade, dok je sve ostalo poput sredstva za zapošljavanja, istraživanja te redovno funkcioniranje prepušteno Dječjoj bolnici Srebrnjak. U suradnji s predloženim institucijama osiguralo bi se zapošljavanje vrhunskih znanstvenika, kardiokirurga i ostalih, a ujedno se smanjuju ili potpuno isključuju financijski rizici za Grad Zagreb – osnivača Dječje bolnice Srebrnjak i samu bolnicu ukoliko se ne bi ispunile obveze iz potpisanog ugovora za CCTM, objasnio je ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Ivo Dumić-Čule.

Bez predložene suradnje više osnivača, bit će iznimno teško ispuniti ranije propisane stavke projekta kao što su obveza publiciranja oko 150 znanstvenih članaka u pet godina, gdje zasad Dječja bolnica Srebrnjak objavi najviše desetak članaka godišnje, zapošljavanje preko 90 znanstvenika, a trenutno ih je 6 te ustroj odjela dječje kardiokirurgije s intenzivnom i postintenzivnom njegom, govore u priopćenju.

Podsjetimo, za izgradnju i opremanje Centra za translacijsku medicinu (CCTM) Europska komisija je odobrila Dječjoj bolnici Srebrnjak 432.000.000 kuna, a trenutno je u završnoj fazi osnovni dio nabave vezan uz izgradnju zgrade: održano je javno otvaranje ponuda za vođenje projekta i izvođenje radova te objavljen natječaj za nadzor radova. Zgrada na sedam etaža i 14.000 kvadrata u velikom dijelu predviđa izgradnju istraživačkog centra koji se sastoji od nastambe za životinje, bioanalitike, bioinformatike, biokemije, imunologije te niza drugih laboratorija.

 

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 1

NE
Nepokolebljiv
14:31 16.03.2021.

Nismo pametni niti uspjesni u znanosti ali vazno je izmisliti nebulozu pa onda od sarlatana izvuci pare i zivjeti od dzabaluka! Sarlatani ce rado dati TUDE pare pa se sepuriti kako podrzavaju napredak. Sarlatani i svindleri se medusobno trebaju da izgledaju zaposleni i korisni a zapravo kradu slijepu naivnu raju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije