Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKID SJEDNICE Gradsko vijeće nikako do 3. kruga glasovanja za prvog čovjeka Mostara

Za novu odgodu izbora gradonačelnika 'kriv' OHR

10.02.2009.
u 23:00

Da, ponovno mostarski vijećnici nisu izabrali gradonačelnika Mostara i ponovno je sjednica prekinuta. Ovaj put glavni “krivac” za prekid sjednice je - OHR.

Dodatno objašnjenje
Naime, prekid su zatražili stranački klubovi SDA i Narodne stranke Radom za boljitak, tražeći dodatna objašnjenja tumačenja članka 44 Statuta Mostara oko većine potrebne za izbor gradonačelnika u trećem krugu izbora.


- Ovo što se događa je nevjerojatno.
Umjesto da razjasni situaciju, OHR je objašnjenjem unio još veću smutnju. Smatramo da se trećem krugu glasovanja ne može pristupiti bez dodatnog objašnjenja tumačenja OHR-a jer to znači da bi gradonačelnik mogao biti izabran i s jednim glasom, što je neprihvatljivo i neozbiljno, kazao je Marko Romić na početku tražeći nastavak sjednice tek nakon dodatnog “objašnjenja objašnjenja” OHR-a. Nakon što je kratko obrazložio stavove svoje stranke, Romić je napustio sjednicu.

Naime, zbunjenost je unio odgovor šefa OHR-ova pravnog odjela Edouarda d’Aousta, u kojem stoji da je “u trećem krugu prosta većina glasova (koja mora imati 18 ili više glasova) od 35 izabranih vijećnika, potrebita za izbor gradonačelnika od dva kandidata. Ako kandidati dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi će biti izabran za gradonačelnika”. Stav NSRZB-a podržali su i vijećnici SDA.

Pravo suzdržanog
- Činjenica je da prosta većina ne može biti 18 glasova vijećnika nego ona može biti većina od onih vijećnika koji su glasovali. Tako se uskraćuje pravo bilo kojem vijećniku da bude suzdržan, objašnjavao je Faruk Ćupina ispred Kluba vijećnika SDA. S njim se složio i predsjednik GV-a Danijel Vidović iz HDZ-a 1990. - I ja smatram da ovo nije jasno, ali slagali se mi ili ne, moramo raditi po tome, kazao je Vidović, kojem nije preostalo ništa drugo nego ponovno prekinuti sjednicu. - Što bi rekla Greta (mostarska gospođa, sinonim za neozbiljne komentare o zbivanjima u Mostaru, op.a.) da je živa, koja nam, vjerujem, svima nedostaje, na rad Gradskog vijeća Mostara?, pitao je odvjetnik Ćupina mostarske vijećnike.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije