Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radnik iz Münchena:

'Za Njemačku si dobar dok radiš i plaćaš račune, a kad zatražiš prava, onda si u problemima'

Presentation Giant Ferris Wheel "Hi-Sky Munich"
Peter Kneffel/DPA/PIXSELL
14.11.2020.
u 09:59

- Nemam nikakva primanja, dva mjeseca nisam platio najam stana i ne znam kako ću dalje - požalio se Tihomir Turudić koji trenutno živi u Münchenu

Zbog nesreće na radu i prometne nesreće 48-godišnji Tihomir Turudić iz Münchena već tri godine je radno nesposoban, a posljednja dva mjeseca je bez prihoda. Traži odštetu od tvrtke u kojoj je doživio nesreću na radu i ne uspijeva, a prema njemačkim zakonima, ne ispunjava uvjete za socijalnu pomoć.

– Sad živim u Münchenu i već tri godine pokušavam dokazati da sam bolestan, da su me takvog učinili u tvrtki u kojoj sam imao nesreću na poslu i koja me pokušala izigrati kad sam se ozlijedio, te u bolnici u Dortmundu u kojoj su me operirali jer su kod nekih operacija pogriješili, i za to nitko ne snosi odgovornost. Nemam nikakva primanja, dva mjeseca nisam platio najam stana i ne znam kako ću dalje  – ispričao je za Fenix magazin  Turudić koji je podrijetlom iz Čitluka u BiH iz kojeg se najprije preselio u Makarsku, a potom i u Njemačku.

Turudić je po pomorac, ali bavio se i strojarstvom. U Dattel, grad u blizini Dortmunda je dolazio od 2009. godine na sezonski rad. Godine 2016., primljen je na stalan ugovor u tvrtki koja se bavi izradom betonskih ploča pa se preselio u Datteln. Prvu nesreću na radu doživio je 2017. godine kada je pao s ljestvi s visine od 2,5 metra. Oštetio je kralježnicu, pojavila mu se bol u desnoj preponi, i bol u vratu s desne strane. Nakon toga je četiri puta operirao trbuh

Nakon što su ga otpustili iz bolnice u Dortmundu, Sabina Pejić Mayer, koju je upoznao u Dortmundu i cijelo vrijeme mu pomaže, odvezla ga je u München smatrajući kako će tamo dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb.

– Od Dortmunda do Münchena sam se vozio sedam sati u automobilu, iz rane na trbuhu mi je curila krv i nekakava tekućina. Kad sam došao u bolnicu, odmah su me operirali, posumnjali su na tumor, ali tumor ipak nije pronađen. Samo nekoliko dana kasnije su me otpustili iz bolnice iako sam još bio nemoćan – govori Tihomir koj ije odlučio tražiti odštetu od tvrtke u kojoj je radio.

No prema njegovim riječima, u tvrtki su tvrdili da su sve te njegove tegobe počele puno ranije od pada.

I tu nije stalo. Tihomir je u Münchenu 2019. godine doživio težu prometnu nezgodu.

– Žena koja je vozila auto kojim se zabila u moj automobil je navodno bila pod utjecajem alkohola. Nakon te nesreće, niti jedan odvjetnik ne želi uzeti moj slučaj vezan uz odštetu. Sve preglede sam napravio i u BiH i tamo mi je ustanovljeno puno više dijagnoza nego su otkrili njemački liječnici. I to mi otežava traženje odštete – govori Tihomir dodajući da su neki odvjetnici tražili i do 20 tisuća eura za preuzimanje slučaja. 

– Za njemačku državu si dobar dok radiš i plaćaš račune, a kad zatražiš svoja prava, onda si u problemima. Pogotovo ako si stranac – zaključuje. 

Cijelu priču pročitajte OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 99

BE
Beskucnik
10:56 14.11.2020.

Odvjrtnik bi rodenu mater prodao da nanjusi odstetu , nesta u toj prici ne stima , povreda na radu , i prometna nesreca , to ne prolazi bez odstete .

DU
Deleted user
10:07 14.11.2020.

Tko je došao na gostovanje u Njemačku a nije mu dobro ima svoju državu u koju se uvijek može vratiti. Lako je njemu. A kako je Nijemcima, to nitko ne pita?

AN
AntoV
10:43 14.11.2020.

Nema država ništa sa tim , poslodavac te plaća 6 tjedana, poslije ideš na bolovanje max. 18 mjeseci a ako je povreda na radu "uzima" te Berufsgenossenschaft i onda si u dobrim rukama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije