Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORME

Za ništavnost ženidbe dovoljna će biti samo jedna izvršna presuda

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
08.09.2015.
u 17:15

Odredbe iz motuproprija počet će se primjenjivati od 8. prosinca 2015. godine

Međubiskupijski sud u Zagrebu danas je objavio priopćenje u kojem pojašnjava promjene uvedene današnjim proglašenjem dvaju motuproprija, kojima je papa Franjo reformirao kanonski postupak za parnice proglašenja ništavosti ženidbe.

U motupropriju Mitis Iudex Dominus Iesus, kojim je reformiran Zakonik kanonskog prava koji vrijedi za vjernike latinskog obreda, između ostalog se navodi da će radi ubrzavanja postupka biti dovoljna samo jedna izvršna presuda u prilog ništavosti ženidbe, to jest više neće biti potrebne dvije istovjetne odluke.

"U slučaju kada biskup ne može ustanoviti zborni sud u svojoj biskupiji, vođenje parnica može povjeriti sucu pojedincu, koji i dalje mora biti klerik, a naglašava se da je biskup sudac među vjernicima koji su mu povjereni. Otud proizlazi potreba, kako u velikim tako i u malim biskupijama, da biskup osobno pruži znak obnove crkvenih struktura i svoju sudsku službu u ženidbenim pitanjima ne prepusti posve drugim uredima u kuriji", navodi se u priopćenju koje potpisuje sudski vikar dr. Josip Šalković.

"Osim postojećeg postupka na temelju isprave uvodi se i kraći postupak u slučajevima u kojima posebno očiti argumenti govore u prilog ništavosti ženidbe, npr. kada proglašenje ništavosti ženidbe traže oba ženidbena druga ili jedan ženidbeni drug uz pristanak drugog, i ako je riječ o takvim okolnostima činjenica i osoba, koje su podržane svjedočanstvima i dokumentima, koji ne zahtijevaju istraživanje ili pomnije ispitivanje, te se ništavost ženidbe čini očitom", dodaje se.

Proglašenim odredbama ni na koji način ne zadire se u bit parnice za proglašenje ništavosti ženidbe i dalje je za prihvaćanje tužbe i vođenje parnice potrebno da postoji pravni temelj obrazložen i bar općenito potkrijepljen dokazima, stranka pak koja podnosi tužbu ima teret dokazivanja, a presuda, odnosno stjecanje moralne sigurnosti o ništavosti ženidbe, mora počivati isključivo na spisima i dokazima. Odredbe iz motuproprija počet će se primjenjivati od 8. prosinca 2015. godine.

>> Papa Franjo: Rastavljene i opet oženjene ne izopćujte

Komentara 18

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:59 08.09.2015.

Ako je mogao Thompson, zasto ne bi mogao i Hrvoje Horvat?

DU
Deleted user
05:49 09.09.2015.

Koji bezobrazni komentari, ajde da vas vidim da vas netko ostavi pet dana nakon vjenčanja, nema seksa, nema djece, nema primanja sakramenta pričesti narednih 10 godina dok crkveni sud razriješi slučaj, lijepo je da su to ubrzali za takve slučajeve.

Avatar drugMilan
drugMilan
17:35 08.09.2015.

šta je sljedeće...ringišpil u crkvi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije