Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija

Za neopravdane izostanke s posla dužnosnicima otkaz u roku od 48 sati

Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL
19.01.2016.
u 08:46

Talijanska vlada želi, nakon niza skandala, postrožiti zakon protiv neopravdanih izostanaka državnih dužnosnika s radnog mjesta te predlaže da se takvima u roku od 48 sati uruči otkaz

Talijanska vlada želi, nakon niza skandala, postrožiti zakon protiv neopravdanih izostanaka državnih dužnosnika s radnog mjesta te predlaže da se takvima u roku od 48 sati uruči otkaz.

Talijanska televizija već nekoliko mjeseci emitira snimke nadzornih kamera koje su uhvatile dužnosnike kako se bave raznim aktivnostima, primjerice trčanjem i veslanjem netom pošto su se karticom prijavili na poslu. Kamere su otkrile i one koji su karticom prijavili čitav niz 'odsutnih'. Vlada se priprema u srijedu donijeti ukaz kojim će stati na kraj "tim postupcima koji se ne mogu tolerirati", rekao je premijer Matteo Renzi.

Zakon u Italiji kažnjava dužnosnike koji izostaju s posla, no statistike vlade pokazuju da je u 2013. bilo otpušteno  219 osoba od 7.000 obuhvaćenih istragom. Problem je buknuo u listopadu kada je uhićeno na francuskoj strani 35 lokalnih dužnosnika iz obližnjeg San Rema nakon istrage koja je pokazala da 72 posto gradskih zaposlenika redovito izostaje s posla.

Alberti Muraglia (53), agent koji ima sreću da stanuje u istoj zgradi u kojoj radi, snimljen je kako u donjem rublju silazi prijaviti se karticom i zatim se vraća u krevet, a ponekad to umjesto njega učini supruga koja silazi u kućnoj haljini. 

Talijanski sindikati burno su reagirali na Renzijev prijedlog.

"Govori o tome da će ljude otpustiti za 48 sati, a dužnosnici čekaju već šest godina da im se odmrznu plaće", rekla je Rossana Dettori iz sindikata zaoposlenih u javnim službama CGIL.

>> Talijanski ministar želi surogat majke strpati u zatvor

Komentara 8

PE
pekimrak
11:47 19.01.2016.

Da je na Balkanu ovakav zakon nebi niko vise sjedio u vladi

Avatar superhik74
superhik74
18:06 19.01.2016.

To je dobro, da je to uvesti u nas 90 % politicara bi ostalo bez posla.

Avatar Hrvatina_Nikola_Tesla
Hrvatina_Nikola_Tesla
08:56 19.01.2016.

Potom bi Hrvatska dobila otkaz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije