Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANITARNI OTPAD

Za neodgovorno bacanje maski i rukavica kazna i do 300 eura? I Hrvatska se bori s ovim problemom

Ilustracija
Foto: Getty Images
21.05.2020.
u 11:24

Neodgovorno odlaganje otpada već je stvorilo probleme i u Hrvatskoj. Zagrebačke otpadne vode izvijestile su o kvaru na postrojenju za pročišćavanju otpadnih voda

Maske i zaštitne rukavice postale su širom svijeta nova svakodnevica, ali i novi ozbiljan problem. Iako se radi o potencijalno zaraznom otpadu, nerijetko ga građani neodgovorno odlažu pa se sve češće raspravlja o sankcioniranju takvog ponašanja. Najnoviji primjer dolazi iz Francuske, gdje se razmatra uvođenje novčane kazne od 300 eura.

Tu je kaznu u ponedjeljak predložio Eric Pauget, zastupnik u francuskoj Nacionalnoj skupštini koji je zgranut velikom količinom takvog otpada na javnim površinama francuskih gradova. Iako se korištenje maski i rukavica preporučuje kao mjera zaštite od novog koronavirusa, Pauget smatra da ne postoji opravdanje za njihovo neodgovorno bacanje te da bi visoka novčana kazna mnoge navela na odgovornije ponašanje. Trenutno u Francuskoj postoje kazne od 68 eura za sve koji na bilo koji način onečišćuju okoliš i javne površine, no Pauget tvrdi da je takva kazna premala.

Uz to što su potencijalno zarazne, posebno velik problem predstavljaju kirurške maske, kojih na javnim površinama ima najviše, a kako navodi Plastick Attack France za njihovu je razgradnju u prirodi potrebno i do 450 godina, prenosi Ekovijesnik.

Nije samo francuski problem

Neodgovorno odlaganje otpada već je stvorilo probleme i u Hrvatskoj. Zagrebačke otpadne vode izvijestile su o kvaru na postrojenju za pročišćavanju otpadnih voda.

- Zbog bacanja dezinfekcijskih maramica, rukavica i maskica u kanalizaciju, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda moralo se očistiti ručno, a stradale su i pumpe! Problem se pojavio na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba 1. svibnja 2020. kada su se u ulaznoj vodi pojavile crne grudice, te su zaposlenici uređaja morali otvoriti fine rešetke i crpke nakon nastalog tehničkog kvara. Prizor svakako nije bio privlačan! Peraje na finim rešetkama bile su djelomično neispravne, crpke blokirane. Uzrok oštećenja bilo je lako utvrditi; bile su to ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica koje su se omotale oko lamela rešetki i u pumpama - priopćili su iz Zagrebačkih otpadnih voda apelirajući na građane da ne bacaju ništa što nije razgradivo u kanalizaciju.

Također su izdali posebne upute kako odlagati takav otpad, koje možete pronaći ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije