Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NAMJERA MI JE BITI U HRVATSKOJ'

Grabar-Kitarović: Ne treba povećavati predsjedničke ovlasti

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
04.07.2019.
u 09:24

"Otišla sam u Sjedinjene Američke Države 1985. godine u jeku Hladnoga rata. Vratila sam se 1986. godine i shvatila sve što u toj bivšoj Jugoslaviji ne valja i sve što znači komunizam"

Hrvatska treba biti parlamentarna demokracija, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Hrvatskom katoličkom radiju komentirajući zalaganje predsjedničkog kandidata Miroslava Škore za promjenu predsjedničkih ovlasti.

Predsjednica je rekla da ovlasti ne treba mijenjati.

– Iskreno da vam kažem, i ja bih ponekad rado htjela imati veće ovlasti, ali Hrvatska treba biti parlamentarna demokracija, doista parlamentarna. Ja mislim da treba ići k jačanju ovlasti Sabora i jačanju svijesti i uloge svakog saborskog zastupnika, a ne jačanju vlasti pojedinca – rekla je predsjednica.

Predsjednica je rekla da će objaviti svoju odluku o kandidaturi nakon proslave Oluje, nakon 5. kolovoza, jer drži da je svako vrijeme kampanje neplodno vrijeme za državu.

Na pitanje ima li rezervnu opciju i planira li nastaviti karijeru izvan Hrvatske, odgovorila je da joj je namjera biti u Hrvatskoj.

- Kroz život sam odlazila iz Hrvatske, ali sam se uvijek vraćala. Uvijek je to bilo u cilju ili stjecanja iskustva ili obrazovanja. U najtežim trenucima uvijek sam bila i ostajala u Hrvatskoj. Dakle 1991. godine, u vrijeme rata u Hrvatskoj, moja američka obitelj kod koje sam boravila 1985. i 1986. godine došla je u Hrvatsku s namjerom da me odvedu u SAD kako bi me zaštitili od rata. Otišli su i u američki konzulat i sve su riješili po pitanju vize i ostalo, međutim, ja sam im zahvalila i rekla da ne mogu otići iz Hrvatske jer ako ja odem, ako svi odemo, tko će ostati u Hrvatskoj? Ja možda ne branim Hrvatsku na prvoj crti bojišnice, ali našla sam načina i radila sam za hrvatsku državnu upravu umjesto za sve te međunarodne organizacije koje su plaćale deset puta više, premda govorim strane jezike. Dakle, 1991. godine sam već počela raditi za hrvatsku državnu upravu. Ostala sam tu, osim što sam otišla kratko u Beč na školovanje, pa kasnije u SAD. U vrijeme „Oluje“ 1995. godine bila sam ovdje, kad smo danonoćno radili u ministarstvu, pripremali podlogu za „Oluju“ i nakon te akcije ponovno je diplomacija radila danonoćno. Ne bježim od odgovornosti. Ne bježim od ovoga naroda. Nikada ne bih pobjegla od naroda. Događa se da vas novinari dočekaju na ulici i kad niste niti pripremljeni za ono što će vas pitati, a kad pitaju svatko ima neki svoj interes, i onda se odgovori ili izvuku iz konteksta ili se ne citira to pitanje koje je postavljeno. Mene nije niti strah niti sram bilo kakvog posla. Bila sam i dadilja. U Americi sam čistila i kuće kako bih zaradila malo sa stane. Predavala sam engleski jezik. Penjala sam se kroz sustav. Neki su se tome ismijavali, tajnica – da, svatko treba početi. Svoju budućnost, svoje zlatne godine, svoju djecu, svoju obitelj vidim ovdje u Hrvatskoj - rekla je Grabar-Kitarović.

Na ponovno pitanje nema li rezervnu poziciju izvan Hrvatske odgovorila je:

- U ovom trenutku nemam, premda neprestano dobivam ponude. I prije dolaska u Hrvatsku, prije izbora 2014. godine imala sam ponudu ili ostanak u NATO-u još tri godine ili neke druge ponude koje bi mi omogućile primjerice da danas šećem uz Ženevsko jezero za 20.000 eura mjesečno sasvim mirna i slobodna od bilo kakvih propitkivanja medija. Hrvatska država je u mene puno uložila i ja svojoj državi i narodu to moram vratiti.

Na pitanje kada za nju počinje život odgovorila je:

Začećem. Počinje začećem, za mene kao majku... To mogu posvjedočiti – taj osjećaj kada vidite ultrazvuk, kada čujete otkucaje srca, to se ne može opisati – rekla je.

Na pitanje o nesuglasicama u Vladi rekla je da o tome ne može odlučivati niti se u to miješati, ali i da ima mišljenje koje je vrlo jasno izrekla - da nitko nije iznad zakona i naroda te da u svemu što radimo moramo voditi računa o moralnoj dimenziji.

Govoreći o problemu iseljavanja rekla je da sve države srednje Europe koje su prošle kroz bivši komunistički ili socijalistički sustav imaju slične probleme, ali da se ne trebamo zato pomiriti s time, već da trebamo učiniti sve što je moguće da bismo ljudima pružili priliku da se vrate.

- Potičem mlade neka se školuju negdje drugdje, neka rade negdje drugdje, neka zarade, ali važno je da im mi ostvarimo uvjete da se vrate i da to znanje koje su stekli ulože u Hrvatsku. Tako sam i ja živjela. Otišla sam u Sjedinjene Američke Države 1985. godine u jeku Hladnoga rata. Vratila sam se 1986. godine i shvatila sve što u toj bivšoj Jugoslaviji ne valja i sve što znači komunizam i koliko je to bilo drugačije i koliko je to bilo jedno sivilo i crnilo u odnosu na život tih desetak mjeseci u Los Alamosu. Vrativši se s tim idejama kako zapravo izgleda demokracija, prvo mi je bilo teško prihvatiti određene elemente, ali onda sam se priključila Hrvatskoj demokratskoj zajednici kao pokretu koji je odražavao najšire slojeve i volju hrvatskoga naroda za neovisnošću i slobodom i krenula aktivno mijenjati stvari oko sebe - rekla je.

Na pitanje treba li Hrvatska blokirati pristupne pregovore sa Srbijom odgovorila je da ne bi to nazvala blokadom, ali da treba inzistirati na ispunjavanju svih kriterija kako bi se otvorila ili zatvorila određena poglavlja. Komentirajući svoj susret s Aleksandrom Vučićem rekla je da ne možete rješavati probleme a da ne razgovarate.

Govoreći o vjerskim temama Grabar-Kitarović rekla je da neki dečki u njezinoj pratnji mole krunicu u autu te da joj je iznimno drago da su svi ljudi koji je okružuju vjernici.

- Naravno, ne dijelim ljude na to jesu li vjernici, agnostici ili ateisti, ali ipak dijeleći zajednički sustav vrijednosti, osjećam povezanost i bliskost - rekla je.

Na kraju snimke objavljene na YouTubeu zapjevala je svoju omiljenu duhovnu pjesmu, Krist na žalu.

Komentara 37

BR
brzzzy
10:52 04.07.2019.

Predsjednik=fikus... Puno košta a ništa ne odlučuje niti ima kakva prava...

DU
Deleted user
10:50 04.07.2019.

A što kaže Istanbulska konvencija koju ste podržali.

ŠE
šeka
10:09 04.07.2019.

pusti rolete da te se ne vidi i ne čuje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije