Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće Europe

Za Mariju Pejčinović Burić ruke će dići i socijalisti iz Vijeća Europe

Marija Pejčinović Burić
Foto: DPA/Pixsell
1/3
26.06.2019.
u 18:11

Da hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova ima velike šanse da pobijedi Belgijca Didiera Reyndersa i postane glavna tajnica Vijeća Europe, pokazao je i hrvatski domjenak za Dan državnosti u Strasbourgu

Ako je Belgijac Didier Reynders, protukandidat Marije Pejčinović-Burić za mjesto glavnog tajnika Vijeća Europe, organizacija sa sjedištem u Strasbourgu koja obuhvaća 47 država članica , a glavni joj je cilj promicanje suradnje, ljudskih prava i temeljnih sloboda te demokracije i vladavine prava, prije i imao neku blagu prednost, sad je praktički sve otvoreno – komentirali su jučer diplomati i članovi Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) u Strasbourgu, posebno nakon što je odaziv na domjenak koji je Hrvatska organizirala u povodu Dana državnosti pokazao da potporu hrvatskoj kandidatkinji daju delegacije iz raznih zemalja i s raznih pozicija na političkom spektru.

Zamjerke Reyndersu

Ne samo članovi PACE-a iz redova europskih pučana, kojima pripada HDZ i koji su kroz pismo predsjednika EPP-a Josepha Daula dali podršku Mariji Pejčinović-Burić, nego i članovi PACE-a iz redova socijalista, liberala, konzervativaca, pa i iz zemalja od velikih mediteranskih do nekih skandinavskih država, signalizirali su da će danas glasati za Pejčinović-Burić, doznajemo neslužbeno u kuloarima Vijeća Europe. Glasanje je tajno tako da nema načina da se iskazana podrška provjeri i usporedi s rezultatima, koji se očekuju večeras oko 20 sati. Ali, u hrvatskim redovima, kako u PACE-u, tako i u timu Marije Pejčinović Burić, ljudi su optimistični. Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, ponovit će se sutra. Tada pobjeđuje kandidat koji dobije veći broj glasova.

Tko god večeras pobijedio - belgijski ministar vanjskih poslova iz redova liberala Didier Reynders ili hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić – razlika u broju glasova mogla bi biti vrlo mala. Jučer se neki od naših sugovornika nisu usudili ni neslužbeno išta prognozirati jer u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe postoji još jedna nepoznanica, kakva nije tipična za, primjerice, Europski parlament: članovi PACE-a često znaju biti zauzeti obvezom ili važnim glasanjem u svojim parlamentima pa se i ne pojave na glasanju u VE u Strasbourgu. Nepoznato je stoga i koliko će ih uopće glasati danas, a i o tome ovisi konačni rezultat. Prema procjeni jednog našeg sugovornika, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, Rusija, kojoj je jučer vraćeno pravo glasa u PACE-u nakon što je opozvana kaznena mjera koja joj je uvedena zbog ilegalne aneksije Krima, više naginje tome da svojih 18 glasova u PACE-u iskoristi za podršku Reyndersu nego hrvatskoj kandidatkinji.

Reynders je oštro i često agresivno lobirao za svoju kandidaturu premda je mali udarac osjetio kad je akademska zajednica Belgije uputila pismo zastupnicima PACE-a da se protivi njegovu izboru zbog lošeg tretmana djece imigranata. Hrvatska je strana pak radila na pridobivanju glasova odrađujući državu po državu.

Godišnja plaća 300.000 eura

Radilo se na više razina – na najvišoj, onoj premijerskoj. U pismu predsjednika EPP-a Josepha Daula i premijera Plenkovića upućenog zastupnicima iz obitelji pučana s objašnjenjem zašto bi hrvatska kandidatkinja trebala zamijeniti Norvežanina Thorbjørna Jaglanda za plaću od više od 300.000 eura godišnje, što je brojka koju iznose belgijski mediji, apostrofiraju njezino iskustvo i sklonost dijalogu. Druga točka u pismu ističe uspješno vođenje vođenju Odbora ministara – glavnog izvršnog tijela VE kojim je Hrvatska predsjedala u drugoj polovici prošle godine. Naposljetku, upozoravaju na činjenicu da dosad nije bilo glavnih tajnika iz središnje te jugoistočne Europe. S druge strane, ministrica se sastajala s članovima nacionalnih izaslanstava te o istoj temi razgovarala i tijekom bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama.

Kako se doznaje, Španjolska je dosta naklona Hrvatskoj. Prođe li danas Marija Pejčinović Burić, mandat joj počinje u listopadu i do tada bi trebalo pronaći zamjenu za nju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Ta bi osoba trebala premostiti period do novih izbora, ali i odraditi hrvatsko predsjedanje EU. Kako doznajemo, razgovori o tome još nisu počeli. Čeka se današnje glasovanje.

Komentara 25

MO
moškov
18:23 26.06.2019.

mpb ce sve uciniti da joj srbija cim prije ude u eu.....

BA
bakulušić
18:30 26.06.2019.

Skoro pa svaki hrvatski političar je prihvatljiv, na samo socijalistima iz Vijeća Europe, nego svim europskim socijalistima. Svim europskim liberalima, svim europskim globalistima. Nažalost, sve manje su prihvatljivi hrvatskom narodu. Svjesni su oni toga i zato ih hvata panika na pojavu Škore, Kolakušića i još nekih koji nisu prihvatljivi europskim socijalistima i ostalim navedenim skupinama.

Avatar rubinet
rubinet
18:57 26.06.2019.

U naslovu leži istina: Za M.P.B. ruke će dići i socijalisti iz Vijeća Europe" Zašto bi socijalisti digli ruke za navodni desni centar ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije