Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SAD?

Za Malčićeva nasljednika opet nema općepoznatih

'16.11.2010., kino Tuskanac, Zagreb - Konferencija za medije ususret drugom Festivalu o pravima djece. Lora Vidovic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
17.01.2013.
u 09:00

Natječaj je ponovljen na inicijativu SDP-a kojem ni podržani kandidati uz stručnost nisu bili dovoljno prepoznati u javnosti

Iako se na novi natječaj za pučkog pravobranitelja od ukupno 12 javilo sedmero novih kandidata, među njima nema onih koji bi i u široj javnosti bili prepoznatljivi kao zaštitnici i promicatelji ljudskih prava, što je bio razlog ponavljanja natječaja na inicijativu SDP-a.

Palić se nije kandidirao

Pitanje je i jesu li prepoznatljiviji od sutkinje Lane Petö Kujundžić, koja se opet prijavila, i zamjenika pučkog pravobranitelja Dejana Palića (nije se kandidirao), koje je na prijašnjem natječaju između osmero kandidata u neobvezujućem mišljenju podržao Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Iako nisu dobili ni takvu potporu, ponovno su se prijavili Marko Lapaine, Renata Žličarić, Marta Vidaković Mukić i Silvija Arko Gorski.

Po kriterijima Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav (sastaje se 22. siječnja) koji inzistira na općoj, a ne samo stručnoj prepoznatljivosti kandidata, šanse nema ni Kristina Gogić koja je od 1994. u uredu pučkog pravobranitelja, a od 2000. je njegova savjetnica, a i jer nije prošao zamjenik pučkog pravobranitelja. Zbog toga su male šanse i Borisa Kozjaka, koji ima 20-godišnji odvjetnički staž, Domagoja Sivrića čija se pravnička karijera razvijala u vojsci, kao i Branke Jusufhodžić Kranjac.

Dubravka Rudelić bivša je predsjednica Županijskog suda u Gospiću koja je potpisala zahtjev temeljem kojeg je DSV razriješio suca Branka Milanovića znanog po skandalu zbog “rukovanja” u procesu za silovanje američke košarkašice.

Ivana Goranić ravnateljica je Pravosudne akademije koja, prema biografiji, uz vanjskopolitički senzibilizitet na stručnoteoretskoj razini ima osjećaj za ljudska prava. Uoči nedavnog smanjenja koeficijenata kao ravnateljica Pravosudne akademije zalagala se za “veću iznijansiranost” plaća, pa bi veće plaće “ipak trebali imati oni koji rade u institucijama koje su povezane s EU”. Jutarnji list je pisao kako joj je plaća u bruto iznosu za oko 8000 kuna višaa od plaće dekana fakulteta.

Sutkinja s 12 preporuka

Za Loru Vidović, predstojnicu Unicefa, već smo pisali da se tijekom karijere specijalizirala za dječja prava, kao i iskusnija i s jačim stručnim ugledom Petö Kujundžić, kojoj je specijalizacija bila mana pa je ovaj put priložila i 12 preporuka čelnika udruga i poznatih stručnjaka.

Ključne riječi

Komentara 2

HA
havana
09:24 17.01.2013.

slažem se da je na takvoj poziciji dobro ako je kandidat poznat široj javnosti. samo ako takvog nemamo, kaj onda?

JE
jeepgc
09:47 17.01.2013.

Zasto bi morao kandidat biti sveopce poznat. Prvo bi trebao biti strucan. No u ovom je slucaju vjerojatnije to sto ni jedan od strucnih nije u SDP-u (hi, hi, hi)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije