Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIĆNI DAR Ministarstvo turizma obradovalo Opatijce

Za ljetnu pozornicu pola milijuna državnih kuna

28.12.2008.
u 14:30

U siječnju će početi sređivanje dokumenata, papirnati poslovi, za gradnju ljetne pozornice, kojom će se, tvrde gradski oci, stara turistička dama znatno pomladiti i zablistati u novom svjetlu. Unatoč pozivanju na stezanje remena Opatijce je božićnim poklonom, velikim pola milijuna kuna, obradovalo Ministarstvo turizma, a novac je dodijeljen upravo za pribavljanje dokumentacije.

Osporavana i hvaljena
– Gradnja pozornice počet će u rujnu sljedeće godine, a rok za dovršenje je 2010. godina – kazala nam je glasnogovornica opatijske gradske uprave, Ana Brumnjak.

Gradonačelnik Opatije, Amir Muzur, spremno kaže da je nova ljetna pozornica jedan od najljepših projekata u povijesti Opatije i da će biti motor opatijskoga razvitka, prije svega turizma.

Ne smije se zaboraviti da je ljetna pozornica, po zamisli poznatoga riječkog arhitektonskog dvojca Randić-Turato, i jedan od najosporavanijih opatijskih projekata.

Gradska oporba nazivala ga je mastodontom, prozivala se vlast da se odrekla najatraktivnijega gradskog prostora jer se gradi po sistemu javno-privatnog partnerstva pa će njome investitor, Konzorcij Echo, mješovita austrijsko-hrvatskoga vlasništva, upravljati 40 godina. Tako grad neće uložiti u gradnju ni kune, osim što, kao vlasnik zemljišta, sudjeluje kao partner u gradnji.

Arhitektonski dvojac osmislio je višeetažni objekt bez zadiranja u poznati opatijski park Angiolina. Baš naprotiv, nakon šo sse sruši zid, zasadit će se još stabala i tako će se park proširiti.

Kiša više neće smetati
U suterenu će biti uređena garaža, zatim dvije zatvorene etaže – prva na 1200 četvornih metara, druga, upola manja i ostakljena.

Na vrhu građevine bit će otvorena pozornica u obliku amfiteatra, s montažnom binom i ekranom. Tako će se, konačno, doskočiti kiši, koja ljeti zna često zapljusnuti Opatiju, pa su se morali otkazivati i koncerti najvećih zvijezda. Zaprijeti li kiša, program će biti u zatvorenom dijelu.

Pripreme za gradnju obavljene su vrlo kvalitetno, prihvaćajući mišljenja konzervatora, pa je projekt dobio blagoslov najviše konzervatorske instancije – Vijeća za kulturna dobra Ministarstva kulture.




Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije