Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Za liječenje dijabetesa svake godine izdvojimo otprilike 5 milijardi kuna!

Foto: Screenshot
1/3
19.06.2018.
u 12:06

Očekivano, najviše su zastupljeni troškovi liječenja komplikacija bolesti i čine 88.1 posto sveukupnog troška

Šećerna bolest još je uvijek u Hrvatskoj među 10 vodećih uzroka smrti. Godine 2009. ova je bolest bila na osmom mjestu vodećih uzroka smrti, a u 2016. godini popela se na visoko peto mjesto.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti kod osoba sa šećernom bolešću, a istodobno čine najviši udio u troškovima liječenja.

Neadekvatno liječenje šećerne bolesti može prouzročiti razvoj kroničnih komplikacija koje su jedan od glavnih razloga velikog opterećenja zdravstvenog proračuna pa su ionako visoki troškovi u 10-godišnjem razdoblju dodatno porasli.  

Cijeli razgovor pogledajte u videu

Prema prikupljenim podacima, u 2016. godini ukupan trošak liječenja šećerne bolesti tipa 2 čini 19.8 posto proračuna HZZO-a, tj. 4.6 milijardi kuna. Očekivano, najviše su zastupljeni troškovi liječenja komplikacija bolesti i čine 88.1 posto sveukupnog troška.

Što je potrebno poduzeti kako bi se šećerna bolest uspješno liječila i tako se na vrijeme zaustavio razvoj komplikacija u videoprilogu objašnjava dr. med. MBA. Tereza Šarić, članica Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkoga zbora te direktorica Promeritus savjetovanja. 

Pogledajte i galeriju: Deset supernamirnica koje sprječavaju razvoj bolesti

1/11

Komentara 3

MA
majmudin
14:13 19.06.2018.

na sto potrosite 5 mlrd kuna? seratori i varalice..

CR
crnica
14:29 19.06.2018.

Poštovana dr Tereza Šarić, kad ćete se napokon izboriti na korištenju medicinskih tehnologija u kontroli i regulaciji šećerne bolesti, a ne na trakicama i aparatićima!!! Da koristite tehnologiju......bilo bi puno, puno manje komplikacija te bolesti a time i manji trošak na teret HZZO-a! Svaki senzor i pumpica smanjuju komplikacije barem za 50%, a time i troškove liječenja! Odluka HZZO-a o korištenju medicinskog pomagala-senzora....da nije bolna bila bi smiješna!!! Svi dijabetičari bi trebali imati pravo na njih, jer to u 90% slučajeva prevenira hipo i hiperglikemije....a to su prvi obrambeni mehanizmi komplikacija šećerne bolesti!!!!

VO
vorda400
12:36 19.06.2018.

Neadekvatno liječenje provodite vi doktori jer još uvijek koristite naučeno iz 1970 U klinici vuk Vrhovac ova stara banda doktora jedino što zna prepisati tablete i dijetu koju daju SVIM pacijentima neovisno od tipa dijabetesa i ne provode nikakvo kliničkoo istraživanje na glukoznu rezistenciju na određenu hranu 60% pacijenata koji se drže te dijete razvoju teži stupanj baš zbog toga njihovog liječenja Kako možete prepisati u dijeti za diabetes krumpir i gluten to nigdje u svijetu ne rade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije