Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMEN-INGRAD Đuro Soldić, otac četvero djece, jedan je od očajnika kojemu zbog gazde prijeti ulica

Za kredit Vlade Zeca kuća mi ide na bubanj

otv-01-txt.jpg
import
10.08.2006.
u 17:48

- Nisam ni na nebu ni na zemlji. Toliko mi je teško da jedva sada i razgovaram. Već počinjem osjećati strah da mu nešto ne učinim - ogorčeno nam svjedoči skladištar u Kamen-Ingradu Đuro Soldić, jedan od 30-ak radnika koji su za svoga gazdu Vladu Zeca morali dizati kredite. Stižu im odbijenice na žalbu za sudsku ovrhu na njihove nekretnine, uglavnom obiteljske kuće.

Svi na cesti
Za njih to znači da će za koji dan sudski vještak procijeniti nekretnine, nakon čega će početi prodaja.
Za Đuru Soldića vijest o odbijenoj žalbi bila je šokantna jer će se s četvero djece, dvoje studenata i dvoje đaka, i suprugom preko noći naći na cesti, i to sve zbog Vlade Zeca, trenutačnog direktora u vlastitoj tvrtci Vodoprivreda Novska. Soldić kao i ostali radnici koji su za Zeca dizali kredite kada to više nije mogao prezauženi Kamen-Ingrad, smatraju da Zec može, ali ne želi riješiti njihovu tragičnu sudbinu. Pitaju se kako je moguće da ima dovoljno novca za svoj nogometni klub i igrače, a nema za kredite.

- Digao sam prvo kredit od 40.000 eura za gradnju stanova, a kao hipoteku dao sam kuću. Nakon što je ta hipoteka prebačena na stan u gradnji, dvije godine poslije digao sam još 180.000 kuna kredita u Požeškoj banci, a s kamatama se dug popeo na 250.000 kuna - ističe Đuro.

Na račun firme
Nitko od radnika koji su za Kamen-Ingrad digli kredite nije nogom stupio Požešku banku, kojoj je predsjednik Nadzornog odbora bio Vlado Zec. Potpisivalo se u uredu Đurđice Kristić, članice Uprave tvrtke, a novac je odmah išao na račun Kamen-Ingrada. Radnici nisu imali ni uvjete za kredit jer im je godišnja bila veća od bruto plaće. Svi su bili ucijenjeni za dizanje kredita jer, da ga nisu digli - ostali bi bez posla.


Moguć dogovor i obročna otplata

Podravska banka, pravni sljednik Požeške, pokrenula je ovršne postupke na osnovi dokumentacije. Svatko od njih ima mogućnost prigovora i da zatraži sudsko vještačenje, a dogovor i obročne otplate su mogući. Ne želimo nikome preko noći oduzimati kuću prije nego što iscrpimo sve moguće mirne načine naplate - kaže Vlatka Đipalo Dergez iz Podravske banke.


Direktor Zec na godišnjem

U Vodoprivredi Novska, gdje je Vlado Zec direktor, rečeno nam je da je na godišnjem odmoru. Ostavili smo broj telefona i zamolili da nam se javi, ali nam se nije javio. Pokušali smo doći do Đurđice Kristić, nekadašnje članice Uprave. Na obiteljski telefon javila se majka koja kaže da ona negdje radi, ali ne zna gdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije