Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori

Za jesen će ostati samo šest poglavlja u pregovorima RH i EU

zastava, eu
Marko Lukunić/Pixsell
VL
Autor
STOJAN DE PRATO | BRUXELLES
16.03.2010.
u 18:04

Lange je upozorio je hrvatske vlasti da još nisu uspostavile “zdrav sustav upravljanja i nadzora” nad trošenjem novca iz europskih fondova, što se u EU smatra posebno problematičnim.

”Da Hrvatska u 2010. godini završi pristupne pregovore s EU, mora još dosta posla napraviti na području vladavine prava i javne uprave”, izvijestio je u utorak članove europarlamentarnoga izaslanstva za suradnju s hrvatskim Saborom glavni europski pregovarač Dirk Lange.

- Poglavlje Pravosuđe i temeljna prava jedno je od najizazovnijih za Hrvatsku i vjerojatno će se među posljednjima zatvoriti - rekao je Lange. Od Hrvatske EU očekuje vjerodostojan progon i osude za korupciju te “prve i nepovratne korake” u preobrazbi pravosuđa, dok je rok za konačnu provedbu nekih od mjera na tome polju “poput preustroja sudova, do 2019. godine”, dodao je.

Posebno problematičnom Lange je istaknuo upravnu sposobnost za korištenje novca iz europskih fondova.

- Manjka zdrav sustav za upravljanje i nadzor trošenja toga novca. Upozorili smo na to hrvatske vlasti. Uspostavljeno je u međuvremenu ministarsko povjerenstvo, ali još čekamo ostvarenje – naglasio je.

Lange očekuje da će za jesen, uz Pravosuđe i temeljna prava, preostati zatvaranje samo pet poglavlja: Poljoprivreda i seoski razvoj, Područna politika i usklađivanje ustrojnih sprava, Novčarske i proračunske odredbe, Novčarski nadzor i Tržišno natjecanje.

- Pristupni ugovor bit će spreman za potpisivanje vrlo brzo po završetku pristupnih pregovora, a da ne gubimo vrijeme, već ćemo u travnju izvijestiti Vijeće EU kako Hrvatska provodi preobrazbe (tj. usvaja naknadno nastalo europsko zakonodavstvo, op. a.) u poglavljima koja su već zatvorena - dodao je Lange.

Za loše raspoloženje hrvatskoga javnoga mnijenja prema EU Lange je okrivio slovensku blokadu, ali i hrvatsku vladu “koja neophodne ustrojne preobrazbe za povećanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, poput onih u čeličnoj industriji i brodogradnji, okrivljuje Bruxelles”.

- Poboljšat ćemo uskoro komunikacijsku politiku da objasnimo Hrvatima što to EU zapravo traži – najavio je Lange.

EK preporučio otvaranje pregovora o Tržišnome natjecanju

Europska komisija još je 22. veljače poslala Vijeću EU Izvještaj o procjeni mjerila za otvaranje poglavlja Tržišno natjecanje, u kojemu je zemljama članicama predložila da se to poglavlje otvori, potvrdio je jučer EK-ov izvor. Jedno od mjerila bili su “vjerodostojni planovi preustroja za svako pojedino brodogradilište”. Hrvatska je vlada odlučila preustroj provesti privatizacijom, a uvjeti drugoga natječaja za prodaju škverova zadovoljili su EK-ove stručnjake.

Glavni EK-ov pregovarač Dirk Lange rekao je da je EK od Banskih dvora dobio “popis mogućnosti u slučaju propasti i toga natječaja”, te da je u utorak, “u dogovoru s hrvatskom Vladom, proslijedio pismo zemljama članicama, koje ga sada razmatraju i nastavit će raspravu krajem tjedna”.

- Koju god da mogućnost hrvatska Vlada izabere, jedini je naš uvjet da ona bude u skladu s europskim zakonodavstvom o državnim potporama – istaknuo je Lange. Nije, međutim, želio reći koje su mogućnosti u igri.

Komentara 9

CU
cunt
01:48 17.03.2010.

ajde fala bogu, samo da te kranjce pređemo i upadnemo u eu prije njih

OB
-obrisani-
18:26 16.03.2010.

Gosp. Lange, daj molim te nacrtaj nam to sto to EU stvarno zeli od Hrvatske, jer necujemo bas dobro .....

SL
SlaveECape
08:16 17.03.2010.

Za jesen će ostati samo šest poglavlja u pregovorima RH i EU...... i isto toliko posto zaposlenih u RH.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije