Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktiva o autorskom pravu
Povratak na članak

Za ili protiv? Bitka za pravdu u digitalnom svijetu tek je počela

Lucijan Carić rekao je da se ne može Direktivom iz 19. stoljeća razvijati poslovanje u 21. stoljeću i da EU na katastrofalan način pokušava regulirati svijet

Komentari 2

BA
Barbasmora
05:44 28.05.2019.

Najbolje da se zabrane i nastupi politicara u javnosti zbog osobnih podataka i autorskigh prava, da se zabrani objave zakona za javnost nalik TTIPa....

VL
Avatar nekakav
nekakav
11:43 28.05.2019.

u redu je nešto regulirati, al u toj regulaciji se sputava razvoj. ne može ni ne smije autorsko pravo ograničavati razvoj u ničemu. štititi autorska prava 70, 90 i više godina, je smiješno. kao i kod lijekova. svaka 'zaštita' dulja od 5 godina je nazadovanje struke, posla, razvoja, svega. društvo koje tolko štiti i na toliki rok kao zapadno što je počelo, je osuđeno na propast, nestanak ambicija. jer ako vi za istraživanje cerebralne paralize morate kupiti za ne male novce pravo da istražujete, e onda vam je jasno da ni lijek neće moći biti pristupačan većini. država je ta koja mora stvoriti okvir, da autor zaradi, al umjereno, razumno, i na određeni rok. ako ćemo početi plaćati beskonačno dugo sva ta 'prava', onda ćemo na neki veći izum čekati stoljeće i pol. zamislite da je otkriće kotača pratila ovakva zaštita autorskih prava... ili kompas... barut. zamislite da je tesla svoj indukcijski motor naplaćivao... za svaki motor dolar. pa da vidimo. zaštita da, u okviru razumnog. ponašanje 'ja sam to napravio, otkrio, i ja diktiram što će se s time dalje događati, tko će koristiti i za koju cijenu' je 19. stoljeće, protekcionizam. indija i kina će pregaziti zapad, optuživanje radi kopiranja i krađe intelektualnog vlasništva su smiješna, otkrića pripadaju cijelom svijetu, a autor se nek izbori da zaradi, a ne da druge opstruira. ne platiti više nego vrijedi materijal na kojem je 'djelo'.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.