Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šansa za biznis

Za hrvatskim šaranom ‘ludi’ na obali Baltika

šaran
Foto: Park prirode Vransko jezero
1/2
22.09.2017.
u 14:50

Proizvodnja šarana danas u RH nije ni sjena nekadašnje, 2023. dostići ćemo tek trećinu prijeratne proizvodnje od 15.000 tona

U ukupnoj hrvatskoj potrošnji ribe šaran je zanemariva stavka – po stanovniku ne pojedemo ni pola kilograma te slatkovodne ribe godišnje, no njegova proizvodnja posve je druga priča. Završava tisuće kilometara dalje u izvozu, čak i na obali Baltika, u Gdanjsku, koji bi sam iz Hrvatske mogao “progutati” i 10 tisuća tona.

No dok su Poljaci i ostatak Europe “gladni” te, a i druge ribe, s obzirom na to da EU 28 iz akvakulture te ulova ne uspijeva podmiriti ni 35% ukupnih potreba, proizvodnja šarana 20-ak hrvatskih proizvođača ove će godine iznositi svega oko 3,5 tisuća tona, čulo se na jučerašnjoj 4. međunarodnoj konferenciji o uzgoju šarana koja je u Zagrebu okupila najeminentnije znanstvenike i gospodarstvenike iz 10-ak europskih zemalja.

Europa uveze 65% sve ribe

– Europa čak 65% ribe uvozi iz trećih zemalja, a potražnja i dalje raste te bi se samo kroz akvakulturu mogle sasvim zadovoljiti potrebe europskog tržišta – kaže predsjednik Udruženja ribarstva HGK te direktor Ribnjačarstva Poljana Milan Božić naglašavajući kako bi Hrvatska sukladno razvojnim projektima na kraju novog financijskog razdoblja 2023. trebala proizvoditi 5 tisuća tona šarana. To je mali korak, zna li se da smo prije Domovinskog rata proizvodili i 15 tisuća tona. No, iako se oporavljamo, tehnologija i neznanje još uvijek su nam najveći problem, objašnjava Božić. Nedopustivo je da u RH nema ni strukovne škole za ribarstvo. A ni politika i zaštitari ribnjacima ne idu na ruku iako se čak 80% šarana izveze.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković ističe kako je akvakultura u RH strateška i jedna od najbrže rastućih proizvodnih grana s prosječnim rastom od 10%. Imamo razvojni plan povećanja proizvodnje u akvakulturi koji se temelji na povećanju proizvodnje uz poštovanje načela održivosti te povećanje konkurentnosti.

Proizvodnja šarana koja obuhvaća 75% ukupne proizvodnje u slatkovodnoj akvakulturi pritom je jako važna jer slijedi proizvodnju bijele ribe, a ribnjaci su važni i u kontekstu razvoja ruralnih područja, zapošljavanja te očuvanja bioraznolikosti i zaštite od poplava. – S 3,8 mil. tona godišnje, šaran čini 5,7% globalne proizvodnje ribe – kaže Andrzej Lirski s poljskog instituta Stanisław Sakowicz Inland Fisheries. Carska riba, kako joj tepaju, u EU je pak na 9. mjestu među 10 najvažnijih uzgojnih vrsta po vrijednosti proizvodnje od 148,4 mil. eura te na 6. po proizvedenim količinama.

Poljaci dižu potrošnju u EU

Zanimljivo je da su migracije 5,6 milijuna građana iz srednje i istočne Europe u zemlje tzv. stare Europe, među kojima je 30% Poljaka, potaknule potrošnju šarana i na tim tržištima. U 2015. je u Europi proizvedeno 71.210 tona običnog šarana. Izvezeno je 17.260 tona, a uvezeno 19.110 tona. Tržište Unije u zadnjih 10 godina raste po stopi od 9%. Najviše se šarana pojede u Mađarskoj, oko 1,16 kg po stanovniku godišnje, slijede Bugarska i Rumunjska, a u Hrvatskoj, gdje ga se pojede 0,46 kg godišnje, tržišna cijena šarana je i najniža, 1,5 eura za kilogram.

Pripremite sami: pijani šaran sa slaninom

Sastojci: 1,5-2 kg šarana, 1,5 kg krumpira, 4-5 češanja domaćeg češnjaka, 10 dag dimljene slanine narezane na ploške (ne smije biti previše mesnata), 2 dl kvalitetnog bijelog vina, sol, Vegeta, papar, malo ulja, sitno sjeckani peršin, limun

Priprema: Očistite šarana ili zamolite da to za vas učine na ribarnici. Dobro ga osušite, posolite i začinite Vegetom iznutra i izvana, popaprite pa u utore ugurajte komadiće češnjaka. U nauljenu vatrostalnu posudu dodajte na ploške narezan krumpir i posolite ga. Na njega položite špikovanog šarana s češnjakom i obložite ga slaninom. Šarana i krumpir pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko dva sata (dok ne porumeni). Na pola pečenja šarana podlijte bijelim vinom. Kad je gotov, izvadite ga na pladanj, prelijte sokom u kojemu se kuhao, pospite peršinom i ukrasite kriškama limuna.

Ključne riječi

Komentara 2

AN
anticenzura
15:46 22.09.2017.

Migracije nisu 5,6 miliona iz Srednje i Istocne Europe, nego 18 miliona gradjana od 90-ih naovamo, nekidan pisali strucnjaci na tu temu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije