Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPARLAMENT

Za europske izbore travanj je prekratak rok zbog kampanje

Ivo Josipović (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
Autor
Marko Biočina
28.02.2013.
u 10:00

Lokalni i europski održat će se potkraj svibnja ili zasebno, i to 14. ili 21. travnja

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović započeo je konzultacije o određivanju datuma održavanja izbora za odabir hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu. Kako je potvrđeno u Uredu predsjednika Josipović jučer je obavio razgovore s predstavnicima vladajuće koalicije, oporbenih parlamentarnih stranaka te drugih zainteresiranih skupina. Dio konzultacija predsjednik je obavio telefonski, a dio uzvanika je primio, među kojima i predstavnike Državnog izbornog povjerenstva i GONG-a.

Očekuje se kako će Josipović svoju odluku priopćiti do kraja tjedna, no neslužbeno se doznaje kako su u centru rasprave dvije mogućnosti. Prva je da se europski izbori održe zajedno s lokalnim izborima krajem svibnja, a druga da se održe zasebno, vjerojatno 14. ili 21. travnja. Kojoj će se opciji predsjednik prikloniti, trenutačno je neizvjesno, no zanimljivo je da prvu podržava cjelokupna oporba sa iznimkom SDSS-a te vladajući IDS, a drugu preostale stranke vladajuće koalicije, SDSS, ali i GONG.

Glavni je argument vladajućih to da su izbori za Parlament EU znatno drukčiji od lokalnih izbora, da zahtijevaju različitu kampanju koja u slučaju zajedničkog održavanja izbora birači neće moći razlučiti od lokalno-političkih tema. S druge strane, i više od većeg financijskog troška, ozbiljan nedostatak mogućnosti održavanja europskih izbora u travnju je iznimno kratak rok za predizbornu kampanju, koja će jedva premašiti zakonski minimum od mjesec dana. I U GONG-u su istaknuli važnost individualnog profiliranja kandidata te informiranja birača o novom modelu “preferencijalnog glasovanja”, gdje ne glasaju za liste, već za konkretne kandidate na njima.

Kako je moguće da do kraja travnja ni sve države članice EU neće ratificirati hrvatski pretpristupni ugovor, izbori za Parlament EU u tom terminu mogli bi se pokazati kao “pripremanje ražnja dok je zec još u šumi”. Stoga bi možda termin u lipnju bio primjereniji od onoga u travnju.

>> Veliki obrat u 24 sata: europski i lokalni izbori ipak istog datuma

Komentara 2

DA
dadalina
10:11 28.02.2013.

nadam se da će imena kandidata biti na vrijeme objavljena sa njihovim životopisima....

Avatar liquidsky
liquidsky
13:43 28.02.2013.

To će biti prvi izbori koje ću s bojkotirati i to s guštom. Kakve bedastoće, kakva farsa i preseravanje. Predstavnici u Europarlamentu, haha! Dobro, može pod uvjetom izvrsnog aktivnog poznavanja dva europska jezika, nezagađene političke prošlosti i nesklonosti potrvđivanju svakeke odluke tog skupa deputata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije