Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedostaje im ljudi

Za 2000 eura bruto: Njemačka će uskoro zapošljavati strance u ovom sektoru

euri
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
27.12.2018.
u 12:33

Početnička plaća u Bundeswehru iznosi oko 2000 eura bruto, a časnička, poput potpukovnikove, oko 5000 bez bonusa.

Njemačke oružane snage (Bundeswehr) planiraju zbog manjka kadra zapošljavati i strance iz zemalja Europske unije, izjavio je u četvrtak glavni vojni inspektor. Trenutačno pripadnici njemačkih oružanih snaga mogu biti samo njemački državljani.

Početnička plaća u Bunderwehru iznosi oko 2000 eura bruto, a časnička, poput potpukovnikove, oko 5000 bez bonusa.  

"Zapošljavanje specijalista iz drugih zemalja EU-a jedna je od opcija koje razmatramo“, rekao je general Eberhard Zorn, najviši časnik odgovoran za kadrovska pitanja i novačenje.

Pogledajte video o europskoj vojsci:

"U vrijeme manjka stručne radne snage i Bundeswehr mora posezati za novim opcijama i gledati u svim smjerovima“, dodao je Zorn za medije Funke grupe.

Pojasnio je da se trenutačno najviše traže liječnici i IT specijalisti.

Jedna od mogućnosti jest i novačenje građana EU koji žive u Njemačkoj. U toj zemlji trenutačno je oko 530.000 državljana neke druge članice Unije u dobi između 18 i 30 godina.

Njemačko ministarstvo obrane već je kontaktiralo neke europske partnere, prije svega na istoku, ali je reakcija do sada "suzdržana“. Bugarska je izrazila zabrinutost zbog mogućeg masovnog odlaska pripadnika svojih oružanih snaga u Njemačku.

Povjerenik Bundestaga za oružane snage Hans-Peter Bartels rekao je da bi novačenje stranaca iz zemalja Unije bilo "potpuno normalna stvar“.

"U Bundeswehru već sada imamo mnogo vojnika migrantskog porijekla ili onih s dvostrukim državljanstvom“, rekao je Bartels.

Video - Hrvatska će uvesti 65 tisuća radnika, najviše u ovim sektorima

Ključne riječi

Komentara 22

BE
beitsche
13:12 27.12.2018.

Interesantno..politicare i novinare nikad ne traže

DO
dopizdilomi
13:18 27.12.2018.

Ima specijalista s iskustvom iz Sirije i Afganistana a još i kemičari i fizičari.

DU
Deleted user
12:47 27.12.2018.

Da to bi bilo super, Nacionalna Njemacka vojska sa 50 000 bugara u sastavu.. ludilo Inace 2000e bruto je minimalac neto 1400e, neka daju placu 3000e bruto i nece imati problema s kandidatima.. uostalom kao i svugdje podcijenjeno zanimanje dokk ga ne zatrebaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije