Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUP PODRŠKE U PODGORICI

Za Đukanovića na ulici “gospodska, patriotska i europska Crna Gora”

Man shout slogans during post-election patriotic rally in Podgorica
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
07.09.2020.
u 18:40

Zanimljivo je da se sve to odvija u trenutku kada se Crna Gora suočava s rekordnim porastom broja zaraženih koronavirusom, i to dok je na snazi zabrana okupljanja zbog epidemije, na što crnogorske zdravstvene vlasti uopće nisu reagirale.

Tjedan dana nakon povijesnih crnogorskih izbora, na kojima je stranka crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića nakon tri desetljeća izgubila parlamentarnu većinu, situacija u Crnoj Gori se zaoštrava. Izbornu pobjedu prosrpske i proruske opozicije pratilo je višednevno nacionalističko divljanje i zastrašujuće poruke mržnje Bošnjacima u Pljevljima, kojima je poručeno da se odsele, jer ih u suprotnom čeka nova Srebrenica.

Milo uzvraća udarac

I sada su, čini se, Đukanovićeva stranka i njegovi pobornici odlučili uzvratiti udarac i pokazati da i oni mogu biti glasni i masovni. Sinoć su održali veliki skup na središnjem Trgu neovisnosti u Podgorici. Skup formalno ne organizira Đukanovićev DPS, nego skupine koje se nazivaju “crnogorske patriotske organizacije”, a poziv na okupljanje pojavio se na društvenim mrežama, gdje se ispod crnogorske zastave nalazi poruka: “Crna Gora te zove, nemaš izgovor”. Iz redova prosrpske opozicijske koalicije Za budućnost Crne Gore, koja je s još dvije koalicije osvojila tijesnu većinu u crnogorskom parlamentu, poručuju kako raspolažu s informacijama da će na skupu u Podgorici doći do incidenta s “tragičnim posljedicama”, tvrdeći kako su za izazivanje nereda zadužene “ubačene navijačke skupine”, pozivajući crnogorsku policiju da djeluje preventivno i spriječi nasilje i moguće “tragične posljedice”.

Međutim, organizatori podgoričkog okupljanja odbacuju takve navode tvrdeći kako će se u Podgorici vidjeti “gospodska, patriotska i europska Crna Gora”. “Nikome nećemo uputiti ni prijeki pogled, nećemo ni od koga tražiti da se seli iz svoje države, nijedna ruka neće biti podignuta osim u pozdrav našoj domovini”, poručuje se u priopćenju “crnogorskih patriotskih organizacija”, koje organiziraju skup visokog rizika u Podgorici. Sinoćnji je skup imao svojevrsnu probu u velikom okupljanju protivnika crnogorske opozicije u četvrtak na Cetinju, kada se u tom gradiću, povijesnom središtu crnogorske državnosti, okupilo nekoliko tisuća prosvjednika. S brojnim crnogorskim zastavama oni su prošetali ulicama povijesne i službene crnogorske prijestolnice – pjevajući pjesme Miroslava Škore i Thompsona – i poručujući da su spremni braniti i obraniti crnogorsku neovisnost.

Zanimljivo je da se sve to odvija u trenutku kada se Crna Gora suočava s rekordnim porastom broja zaraženih koronavirusom, i to dok je na snazi zabrana okupljanja zbog epidemije, na što crnogorske zdravstvene vlasti uopće nisu reagirale. U Crnoj Gori je samo u posljednja 24 sata registrirano 147 novozaraženih, a ukupno je od početka epidemije zaraženo više od pet tisuća stanovnika te male zemlje, koja ima tek nešto više od 600 tisuća stanovnika, a 107 ih je umrlo od te bolesti.

Mnoge je iznenadila brzina kojom je Đukanović priznao poraz svoje stranke i potvrdio spremnost na mirnu predaju vlasti, što se svakako ne uklapa u nedemokratski karakter njegova korumpiranog režima, no početak prosvjednih okupljanja njegovih pristaša – pri čemu se, zanimljivo, oponaša sličan model prosvjednih okupljanja koji je opoziciju i doveo do izborne pobjede – svjedoči da Đukanović ipak možda još nije bacio koplje u trnje. U tom su kontekstu zanimljive špekulacije kako Đukanović pokušava kupiti pojedine opozicijske zastupnike, nudeći im goleme novčane iznose, što mu ne bi bilo prvi put.

Pritisak na Dritana

Zato se pojačava pritisak na mladog Dritana Abazovića, etničkog Albanca čija je građanska i proeuropska koalicija Crno na bijelo na izborima osvojila većinu u neobičnom partnerstvu s prosrpskim i proruskim koalicijama Za budućnost Crne Gore i Mir je naša nacija, držeći sa svoja četiri mandata u rukama ključeve buduće crnogorske vlasti. Hoće li se mladi političar moći nositi s golemom odgovornošću pred kojom se nalazi, pri čemu valja naglasiti da Abazović uvjerava da Crna Gora neće skrenuti sa svog proeuropskog puta?

– Dritan Abazović je izuzetan mladi čovjek koji, zapravo, uopće ne sliči na ovdašnju predstavu o političaru. Ovdje je predstava političara kreirana od uzoraka socijalističkih birokrata i tranzicijskih bahatih moćnika, a on je miljama daleko od takve slike političara. Mlad, hrabar i obrazovan, iz jedne ugledne ulcinjske obitelji... – kazao nam je o Abazoviću pisac i kolumnist Vijesti iz Podgorice Balša Brković, dodavši kako je Abazovića upoznao prije desetak godina i da proteklo vrijeme nije ni na jedan način “oštetilo” njegovu sliku o njemu. Naprotiv.

– Danas je Crna Gora upravo u trenutku kad “nove nužde rađaju nove sile”, a Dritan je jedan od onih koji su kod građana probudili nadu da je i u Crnoj Gori moguće pomaknuti stvari s mrtve točke. A ta mrtva točka je Đukanovićeva strategija koja je od cijelog društva napravila taoca jedne loše vlasti: nije napravljen ni korak prema Europi, reforme se beskrajno odgađaju, korupcija cvjeta, čak je postala način mišljenja cijele jedne klase... I, najopasnije od svega, odlazeća vlast se lažno predstavlja kao jedini jamac crnogorske državne egzistencije. Ljudi poput Dritana demaskirali su takvu strategiju jedne bahate, opasne i loše vlasti. Otuda i tolika njegova popularnost ovih dana i u Crnoj Gori i u regiji – objašnjava ugledni crnogorski pisac i komentator.

Komentara 3

PE
pecarošn1
11:05 08.09.2020.

Ta ,,gospodska " elita je protiv Srbije protestovala uz Cecine pesme , iako Srbija nema ništa sacrnogorskim izborima .

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
14:09 08.09.2020.

Ova galerija slika realno pokazuje tu patriotsku gospodu.

AB
Absteiger
11:17 08.09.2020.

Aha, ovi ne valjaju, a ovi kao valjaju.. Mislim da će oni po uzoru zaratiti, nema druge, pa će onda biti sretni kad se podijele i pocijepaju, Milo će imati, a ostali će bit bez posla, ali će biti član NATO i EU, hehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije