Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazna za humanost

Za Djedove Mrazove kazna 100.000 kuna. Nisu prijavili božićni rafting

'26.12.2010 Duga resa - Tradicionalni 2. spust po Mreznici clanova Kluba Podvodnih aktivnosti Vodomar i  Planinarskog drustva Vinica. Obuceni u Deda Mrazove spustali se cetiri kilometra od Belavica do
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
15.01.2011.
u 10:21

U dugoreškim udrugama HPD Vinica i KPA Vodomar ogorčeni su jer – ako budu kažnjeni, prijete im prestanak rada i zatvaranje

Koliko hrvatske institucije mogu biti dosljedne, a zakoni apsurdni, pokazala je Lučka kapetanija u Sisku, koja je zaprijetila kaznom i Djedovima Mrazovima.

 Sve je počelo 26. prosinca prošle godine kad je 20-ak članova Hrvatskog planinarskog društva Vinica i Kluba za podvodne aktivnosti Vodomar odlučilo pomoći u humanitarnoj akciji udruge Sunce, koja okuplja roditelje i djecu s posebnim potrebama.

 Razveselili djecu

 Preodjeveni u simbole Božića i darivanja spustili su se Mrežnicom od Belavića do Duge Rese. Želja im je bila stvoriti sliku koja će oduševti okupljene mališane i mnogobrojne Dugorešane. No, umjesto zahvale za tu humanu gestu, dobili su dopis Lučke kapetanije u Sisku i prijetnju kaznom.

 – Ne znam kojom bih riječju kratko opisao krajnje apsurdnu situaciju u kojoj smo se našli. Željeli smo samo malo razveseliti tu djecu i na kraju bili zadovoljni što je udruga sunce za njih skupila 1000 kuna. No, umjesto zahvale, Lučka kapetanija naš je spust na gumenim čamcima tretirala kao vožnju brodom ili čak blokiranje nekog plovnog puta na Savi ili Dunavu – ogorčen je bio Nikica Spudić, tajnik KPD-a Vodomar.

 U dopisu Lučke kapetanije traži se dostava imena odgovornih osoba udruga koje su organizirale spust. Jedini je razlog tome, kako smatraju u HPD-u Vinica i KPA Vodomar, uz kaznu udruzi i kažnjavanje odgovornih osoba.

 – Ne mogu vjerovati dokle je sve došlo. Zbog humanitarne akcije Lučka kapetanija je spremna zatvoriti čak dvije udruge. Prijeti nam kazna od tri do čak 100.000 kuna. Ako zaista budemo kažnjeni, nećemo imati novca to platiti, a vjerujem ni planinarsko društvo – zaključio je Spudić.

 Još bez odluke

 U sličnim problemima je i njegov kolega iz te akcije, predsjednik HPD-a Vinica Borislav Kranjčević.

 – Nismo još odlučili što učiniti temeljem ovog zahtjeva i prijeti li nam zaista neka visoka novčana kazna – rekao je Kranjčević.

 Zanimljivo je da slična događanja na Mrežnici imaju tradiciju i da su se organizirali brojna druženja i igre na vodi. No, sve do sada Lučka kapetanija nije imala nikakvih primjedbi. Prema dopisu upućenom planinarima i roniocima, dan im je rok od osam dana da dostave tražene podatke.

Lučka kapetanija

Za organizaciju raftinga i drugih aktivnosti plovilima na rijekama nužna je suglasnost mjerodavne Lučke kapetanije, a mogu ih organizirati samo društva s koncesijom. Za karlovačko područje mjerodavna je Lučka kapetanija u Sisku. – Dobili smo prijavu inspekcije o raftingu na Mrežnici, za koju nismo izdali suglasnost. Na naše rješenje organizatori imaju mogućnost žalbe – rekao je Željko Kosić, kapetan Lučke kapetanije Sisak, objašnjavajući zašto su na adrese dviju udruga poslani dopisi. – Ako je riječ o prigodnoj humanitarnoj akciji, te ako je organizator prvi put učinio takav prekršaj, naravno da ćemo pri razmatranju prekršaja to uzeti u obzir – zaključio je Kosić. 

Komentara 18

Avatar Nidgge
Nidgge
00:42 16.01.2011.

glupost nema granica

TA
tatamlata
10:46 15.01.2011.

Pitschke pokvarene koje od tog humanitarnog dogajaja naprave aferu i prijavu . Ne smetaju ih zatrpavanje slapova i divlje gradnje , ogradjivanje obala da se na puno mjesta ne moze rijeci pric? Tamo gdje se gnijezde tako rijetki VODOMARI nisuisu ogradili obalu a da to netko ucini odmah bi ga tuzili. Ma fuj. Zivjeli ti Dedeki Mrazevi , da sam mladji i ja bih im se pridruzio.

Avatar tkozna
tkozna
20:05 15.01.2011.

Koji kreteni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije