Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU U POTPUNOSTI ZADOVOLJNI

Za Divjak najveći uspjeh kurikularna reforma, Aladrović najavljuje rješavanje sustava plaća i rada nedjeljom

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
27.12.2019.
u 13:12

Uvođenje kurikularne reforme uspjeh je za Blaženku Divjak, a Aladrović ističe kako su našli zajednički kompromis koji je u interesu svih građana Hrvatske

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je u petak, 27. prosinca da je u protekloj godini njezin najveći uspjeh bilo uvođenje kurikularne reforme, dok je ministar rada Josip Aladrović najavio rad na redizajnu plaća u javnim službama i rješavanje problema rada nedjeljom.

"Nema dileme, uvođenje kurikularne reforme u sve škole je definitivno najveći uspjeh. Mislim da nisam bila toliko uspješna u sklapanju programskih ugovora za visoko obrazovanje, ali nije samo krivica na meni, pa ćemo obnoviti dijalog početkom sljedeće godine", izjavila je Divjak novinarima prije početka sjednice Vlade u Banskim dvorima.

Što se tiče nadoknada u školama uslijed štrajka, kazala je kako su im poslali konkretne upute.

"U školama sve ide prema planu, ne možete dati uputu koja će vrijediti za one škole koje uopće nisu štrajkale, za one koje imaju pet ili šest dana štrajka i one koje imaju 16 dana štrajka. Osigurali smo kada završava školska godina za sve maturante i učenike, to je jako važno da se mogu planirati upisi na fakultete ili srednje škole", rekla je Divjak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ocijenio je kako su u njegovom resoru provedene bitne stvari, a ima dijelova s kojima nije zadovoljan, ali ima veći dio iduće godine za provedbu svega što nije uspio u ovoj godini.

U kontekstu kolektivnog pregovaranja sa sindikatima "našli smo zajednički kompromis u interesu svih građana Hrvatske", ocijenio je. Očekujemo početkom iduće godine reaktiviranje Gospodarsko-socijalnog vijeća, u pogledu socijalnog dijaloga napravili smo određeni iskorak, drži Aladrović.

Redizajn sustava plaća i rad nedjeljom

Najavio je da će se u idućem razdoblju raditi na redizajnu sustava plaća u javnim službama. "Žao mi je što to ranije nismo krenuli raditi, ali imamo dovoljno vremena i siguran sam u uspjeh", poručio je.

Najavio je da će prve informacije o radu na uređivanju koeficijenata u prosvjeti i drugim javnim službama, zbog čega je došlo do štrajka u školama, biti poznate početkom iduće godine.

"Javnost je upoznata s time koliko je sustav kompleksan i konfuzan, zaista više nemamo alternative njegovu uređivanju", poručio je Aladrović.

Nije htio govoriti o konkretnim mjerama i smjeru u kojem će ići Vlada po pitanju rada nedjeljom.

"Bitno je kod rada nedjeljom da budu pokriveni svjetonazorski ali i ekonomski ciljevi, ne smijemo si dozvoliti da zbog redefiniranja rada nedjeljom ugrozimo ili nedovoljno potičemo ekonomiju", rekao je.

Na pitanje hoće li mijenjati Zakon o radu zbog rada nedjeljom nije konkretno odgovorio. "Vidjet ćemo, to je jedna od opcija, definiranje plaćanja rada nedjeljom jako je bitno", kaže Aladrović.

Nije htio precizirati kada se mogu očekivati prvi prijedlozi zakona o radu nedjeljom. "Ne bih se obvezivao na rokove", kazao je.

Komentara 3

IV
IvoDivo
13:23 27.12.2019.

Za drugaricu divjak najveći je uspjeh što nije srušena i odbačena nakon svega lošeg što je napravila, a za što je kriv izborni zakon koji omogućuje i prisiljava velike stranke da moraju koalirati sa raznim smećem.

KO
kopemife
08:47 28.12.2019.

Djeca nose torbe od 6kg, pisu zadace do 22h, idu na privatne instrukcije. Javno privatno partnerstvo ko za opcu praksu, glavarina i test znanja na kraju godine.

DH
dalibor.hren
14:45 27.12.2019.

Najveći uspjeh ti je što nisi dobila cipelu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije