Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvješće

Za dilere rade pozivni centri i kuriri

Zapljena droge
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
10.06.2019.
u 21:46

Kokain u Europu ulazi raznim rutama. To je najčešće konzumirana stimulativna droga u EU. Rekordna zapljena od ukupno 140,4 tone te droge bila je 2017. godine

Broj zapljena kokaina u EU tijekom 2017. dosegnuo je rekordnu razinu, a ta je droga sve dostupnija zbog interneta, odnosno promjena u načinu distribucije. Povećala se i zapljena heroina, i to za više od tonu, a u Europi raste i proizvodnja sintetičkih droga. Godišnje se zabilježi više od milijun zapljena droga, a oko 96 milijuna osoba u dobi od 15 do 64 godine probalo je drogu barem jednom u životu. S druge strane, procjenjuje se da godišnje 1,2 milijuna ljudi započinje s tretmanom liječenja od ovisnosti o drogama, a tijekom 2018. u EU je otkriveno 55 novih psihoaktivnih tvari.

Visoka čistoća kokaina

Najvažniji su to naglasci najnovijeg izvješća Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) koje je prije neki dan predstavljeno u Bruxellesu. Podaci se odnose na 28 zemalja EU te Norvešku i Tursku, a metodologija prikupljanja podataka je takva da se u izvješću o trendovima vezanim uz problematiku droga za 2019., obrađuju podaci iz 2017. te dijelom iz 2018. Iz prikupljenih podataka proizlazi da je tijekom 2017. u EU bilo više od 104.000 zapljena kokaina, odnosno zaplijenjeno je 140,4 tone te droge, dvostruko više nego 2016.

Osim rekordne zapljene, i čistoća kokaina u 2017. dosegnula je najveću razinu u cijelom desetljeću. Kokain u Europu ulazi raznim rutama, a primijećeno je da je porastao broj krijumčarenja većih količina kokaina u prekomorskim brodskim kontejnerima. Velika količina droge znači i promjenu u načinu trgovanja, čemu u modernim vremenima pogoduju društvene mreže i internet. U izvješću EMCDDA se tako navodi da društveni mediji, mjesta na kriptotržištu i tehnike šifriranja omogućavaju da se trgovinom drogom bave manje grupe i pojedinci, a i distribucija je sve inventivnija jer postoje pravi kokainski pozivni centri s brzom i fleksibilnom kurirskom službom.

Poražavajući je i podatak da je kokain najčešće konzumirana stimulativna droga u EU, koju konzumira 2,6 milijuna mladih Europljana u dobi od 15 do 34 godine. Procjenjuje se da trenutačno tretmane liječenja ovisnosti o kokainu započinje 73.000 osoba. Što se tiče heroina, u 2017. za 5,4 tone povećala se zapljena te droge u EU, s tim da je dodatnih 17,4 tone zaplijenjeno u Turskoj. Posebno zabrinjava činjenica što je u 2017. na području EU zaplijenjena 81 tona te zaustavljena pošiljka od 243 tone anhidrida octene kiseline, kemikalije koja je prekursor heroina. Upotrebom te kemikalije iz morfija bi se proizvodio heroin, a laboratoriji koji su osposobljeni za to otkriveni su na području Bugarske, Češke, Španjolske i Nizozemske.

Laboratoriji u Nizozemskoj

Što se pak tiče marihuane, ona je i nadalje najraširenija droga u EU, a procjenjuje se da ju je u 2017. konzumiralo 17,5 milijuna Europljana u dobi od 15 do 34 godine. Tijekom 2017. u Europi je bilo 782.000 zapljena marihuane, što je čini drogom s najviše zapljena u EU. Smatra se i da jedan posto Europljana u dobi od 15 do 64 godine svakodnevno puši marihuanu, a tijekom 2017. 155.000 u EU liječilo se zbog problema povezanih s tom drogom.

Poseban problem su sintetičke droge pa je 2018. otkriveno 11 novih sintetičkih opioida, najčešće u obliku praha, tableta i tekućine. Proizvodnja sintetičkih droga je u porastu pa je tako u 2017. u EU zaplijenjeno 6,6 milijuna tableta MDMA, što je najviše od 2007. Tijekom 2017. onemogućen je i 21 laboratorij za proizvodnju MDMA, svi u Nizozemskoj, što je porast u odnosu na 2016. kada je policija razotkrila 11 takvih laboratorija. Iz prikupljenih podataka jasno je da Europa ima sve važniju ulogu u globalnoj ponudi MDMA, pogotovo kada joj se pripoje podaci iz Turske. Naime, u toj zemlji je zaplijenjeno 8,6 milijuna tableta MDMA i 6,6 tona amfetamina.

Komentara 4

Avatar miyamoto
miyamoto
07:59 11.06.2019.

Koka je đavolji stimulans i donosi kratkotrajno zadovoljstvo, stakleni pogled kroz ružičaste naočale. Bježite od droge, i klonite se escobarskih filmova koji čovjeka pozivaju da dođe u prašumu po brašno. Sve je to iluzija i obmana. Radite na sebi, uživajte u umjetnosti i književnosti, u sportu. Vozite dobar auto, putujte na povijesne lokacije itd

MM
Marko_M
22:07 10.06.2019.

Europa srcem podrzava Kosovo i mudzahedine tu, a sad ne valja taj isti kokain...nista ne razumijem sad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije