Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet pitanja i odgovora o Uljaniku

Za deset dana račun škvera opet na nuli, slijedi li stečaj?

Uljanik
Dusko Marusic/PIXSELL
04.09.2018.
u 17:23

Tek bi 16. listopada trebalo biti izabrano novo vodstvo Uljanika. Kako radnici imaju 46 posto udjela, mogu sami izabrati ljude od povjerenja.

Radnici Uljanika i 3. maja u ponedjeljak su se vratili na posao, ali samo da bi zaključili da nemaju uvjeta za rad. Naime, prema njihovim riječima, nema repromaterijala.

Da problem nije riješen isplatom plaća znalo se i u petak, ali prošli se tjedan nitko nije previše zamarao činjenicom da Uljanik grupa dobavljačima duguje vše od 760 milijuna kuna, a kako još nije pronađeno rješenje za spas škvera, teško da će dobavljači riskirati svoj novac i dati novi materijal kompaniji koja nije platila ni stare račune. Radnici, koji su ujedno i suvlasnici 46 posto kompanije, za sve krive upravu, ali Nadzorni odbor kompanije odbio je u petak ostavke njezinih članova.

Ističe, naime, da društvu sada treba maksimalno angažirana uprava te da bi smjenjivanje uprave moglo imati nesagledive posljedice. S druge strane, nakon što su otkriveni transferi Ivana Jakovčića i aneks plana restrukturiranja koji predviđa nekretninske projekte, potencijalni strateški partner Kermas energija Danka Končara reterira i kao da oslobađa mjesto nekom novom ulagaču kojeg zanima gradnja brodova.

Uljanik
1/28

1. Nadzorni odbor zadržava upravu Uljanik grupe koju radnici drže odgovornom za stanje u kompaniji.

Uljanik grupu trenutačno vodi uprava koja je ponudila ostavke Nadzornom odboru čiji su članovi također u ostavci. Skupština dioničara najavljena je za 16. listopada i na njoj bi se trebalo izabrati novo vodstvo kompanije. S obzirom na to da radnici imaju 46 posto udjela u društvu, mogu sami izabrati ljude u koje imaju povjerenja.

Također, vlasnici pet posto dionica imaju pravo sazvati izvanrednu skupštinu ako im je teško čekati više od mjesec dana i također imenovati svoju upravu.

 

2. Vlada je osigurala novac za dvije plaće, ali ne i za repromaterijal. Može li se nastaviti poslovanje?

Jamstvom za kredit državne Hrvatske poštanske banke država je osigurala isplatu dvije plaće. Taj će novac biti potrošen već 15. rujna, odnosno za manje od dva tjedna. Prihoda do kraja godine Uljanik neće imati pa će mu od sredine rujna račun ponovno biti prazan. Neizvjesno je na koji će se način osigurati novac za poslovanje. Procjene analitičara bile su da je Uljaniku do kraja godine potrebno čak 100 milijuna eura likvidnosti.

3. Što stoji u planu restrukturiranja poslanom Europskoj komisiji i je li ostvariv?

Službeni dokument u EK nikada nije poslan, već je bruxelleskoj administraciji poslan neslužbeni “draft” plana na kojem se još može raditi. On pretpostavlja 600 otkaza, uglavnom administrativnih radnih mjesta, isplatu otpremnina, prenamjenu koncesije za jedan dio kompleksa u Puli te ulazak strateškog partnera Kermas energije koji kompaniju treba dokapitalizirati sa 180 milijuna kuna svježeg kapitala. Također je predviđeno da Vlada na sebe preuzme jamstva u iznosu od 350 milijuna eura, a vlasnik i tvrtka 210 milijuna eura.

Tko će preuzeti 700 milijuna kuna jamstava odobrenih u veljači nije definirano niti planom.

4. Danko Končar iz uloge kralja škverova prelazi u poziciju nepoželjnog ulagača.

Kermas energija odabrana je kao najbolji ponuđač za dokapitalizaciju Uljanika, ali i dalje pravno nema nikakve veze s Uljanik grupom.

Naime, eventualnim ulaganjem 180 milijuna kuna Končareva tvrtka može postati većinski vlasnik pulske industrije, ali dok novac ne uloži ona nije ni vlasnik ni menadžer tvrtke. Pozajmica od 100 milijuna kuna, koju je Končar odobrio Uljanik grupi, instrument je koji se često koristi u poslovanju, a nepoznato je pod kojim je uvjetima odobrena. Na svaku pozajmicu mora se, sukladno zakonu, obračunati i kamata. Končarova pozajmica, ako nije osigurana zalogom nad nekretninama ili udjelima, u slučaju stečaja bila bi nisko u redu naplate pa stoga Končar nema pravo inzistirati na povratu novca.

5. Stečaj kao opciju spominjali su i ministri. Znači li to kraj za Uljanik grupu?

Iako mnogi analitičari ističu da je kapital Uljanika znatno niži od obveza, zapravo se ne zna precizno stanje imovine Uljanik grupe. Naime, knjige narudžbi su netransparentne pa se ni u samoj kompaniji više ne može doznati koliko je od navodno 15 ugovorenih brodova i dalje aktualno. U kuloarima se može čuti da su neki naručitelji odustali od poslovanja s Uljanik grupom, a to smanjuje potencijalnu imovinu grupacije. Dakle, u stečajnom postupku dugovi se ne bi mogli namiriti iz imovine.


POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjed radnika Uljanika

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
18:24 04.09.2018.

Stecaj je logicniji od blagostanja .......uljanik je zavrsena prica.....

ZO
zoranos
17:33 04.09.2018.

Žao mi je ali to ne ide! Pokušalo sa raznoraznim jamstvima, ali nije profitabilno i gotovo! Čim je ulica ušla u strukturu upravljanja propalo je - kao i kod Hajduka! Ne možeš ti socijalističkim modelom opstati u kapitalističkom drušvu - osim ako ti država ne daje pare kroz raznorazna jamstva koja na kraju plate porezni obveznici! Dajte Končaru, čovjek će svima podijeliti otpremnine, porušiti to i izgradili hotele gdje će se lijepo zarađivati. Bit će lijepše i profitabilnije - sorry pokušalo se ali ne ide!

HR
Hrabraja
21:05 04.09.2018.

Trebali bi sindikalist i Miletić dati svoju imovinu kao jamstvo ako su sigurni u buducnost brodogradnje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije