Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaća putovanja

Za Cro karticu 1,5 milijuna kuna, s njom na put 2018.

playa
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
30.11.2016.
u 18:45

Vjeruje se da bi Cro kartica generirala od 2 do 4,5 milijardi kuna turističke potrošnje, barem 7000 novih radnih mjesta, a u duljem razdoblju i minimalno 7,6 milijardi investicija

I bez Klimana njegova kartica popularno prozvana klimanica, a službeno Cro kartica, ide dalje. Od oko 147 milijuna kuna, koliko je iz državnog proračuna namijenjeno za Ministarstvo turizma u 2017. godini, za pripremu tog projekta izdvojit će se 1,5 milijuna kuna. Iduće godine model bi trebao biti do kraja osmišljen i razrađen, usuglašen s Ministarstvom financija i, dakako, poslodavcima, a s Cro karticom na putovanje bi se moglo od početka 2018. godine.

Sve što se dosad moglo čuti o kartici, koja bi izgledala poput bankovne i s koje bi zaposleni trošili novac na putovanja, restorane, muzeje, odlaske na wellness... manje-više načelne je prirode i iduće godine može doživjeti manje, ali i korjenite promjene, objašnjavaju u Ministarstvu turizma.

Potpuno je izvjesno jedino da bi poslodavci na karticu zaposlenicima uplaćivali određen iznos, koji bi građani mogli trošiti tijekom predsezone i posezone na moru, a u unutrašnjosti vjerojatno cijele godine. Hoće li to biti pet ili deset tisuća kuna (u tom slučaju ne bi više bilo regresa), što su svote o kojima se dosad razgovaralo, nema informacija, ali model predviđa da bi država poslodavca u svakom slučaju obeštetila kroz porezne olakšice. Govorilo se i da bi građani polovicu novca s kartice trošili na usluge turističkog smještaja, između 25 i 30 posto na ugostiteljske usluge, a ostatak na muzeje i slične sadržaje, što su omjeri koji će vjerojatno i ostati kako su zamišljeni.

Iz Ministarstva turizma poručuju da slijede definiranje modela, priprema pravne regulative, povezivanje svih dionika, države, poslodavaca, banaka i pružatelja turističkih usluga.

Vjeruje se da bi Cro kartica generirala od 2 do 4,5 milijardi kuna turističke potrošnje, barem 7000 novih radnih mjesta, a u duljem razdoblju i minimalno 7,6 milijardi investicija.

>> Ministar smislio novi oblik regresa: S 'klimanicom' na godišnji

Komentara 3

R0
R00kie
19:15 30.11.2016.

uhljebima nije dovoljno sto su toliko love oteli porezima, sada i ovo malo sto je privatnicima ostalo zele usmjerit gdje da ovi trose. Treba selit iz drzave

Avatar bambam
bambam
19:43 30.11.2016.

Ovi se stvarno ne šale. 1,5 milja kuna za tu glupost.

SS
simpatican.simpa
20:02 30.11.2016.

Kaj smo mi banana država što sve neće birokrati osmisliti da sebe opravdaju, dobro da ne organiziraju humantirnu akciju za Hrvate koji ne mogu na more, a koje su ti isti birokrati zeznuli, upropastili i onemogućili normalan rad, život. Zaštoo ti birokrati ne omoguće samo jedno, da nas puste na miru i da nam ne zagorčavaju život, ali očito ih moramo pajser revolucijom uvjeriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije