Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktivan odmor

Za cikloturiste uređeno čak 750 kilometara staza

Međimurska županija
Foto: Vjeran Žganjec Rogulja/PIXSELL
1/3
19.10.2018.
u 12:00

U sklopu projekta uređenja i obilježavanja biciklističkih staza, koji je sufinancirao EU, umreženo je tridesetak smještajnih objekata

Pušipelova, Steinerova, Murska, Dravska, Lelek sebra, Mjesečevim tragom, Rujna staza... Sve su uređene i obilježene biciklističke rute koje prolaze kroz Međimursku županiju, u kojoj su cikloturizam prepoznali kao važan dio ponude. Staze su obilježene prometnom signalizacijom, odmorištima s info-panoima i tzv. self service stanicama na kojima se mogu obaviti popravci, zamjena probušenih guma i slično.

U Svetom Martinu na Muri otvoren je i prvi licencirani Adria bike hotel u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Uz rijeke Muru i Dravu protežu se dionice internacionalnih staza (Murradweg i Drauradweg – Mura-Drava bike), prate tok rijeka, prolaze Međimurskom vinskom cestom, pokraj vinskih kuća, wellness oaze Toplica sveti Martin i restorana s autohtonim jelima i delicijama. – Vožnja biciklom uz rijeku Dravu doista je nešto posebno.

Dravska biciklistička staza, koja ima međunarodnu oznaku R1, po prirodnim ljepotama i kulturnoj raznolikosti jedna je od najljepših biciklističkih staza u Europi. Neka vas rijeka Drava prati u biciklističkim užicima i naporima na većini staza od njezina izvora u Italiji preko austrijske Koruške u Sloveniju i Hrvatsku – kažu u Turističkoj zajednici. Otvoren je i portal mura-drava-bike s mogućnošću pregleda i upoznavanja s destinacijom, prikazom biciklističkih trasa i zanimljivim sadržajima, kartografskim prikazima i GPS-om. – Rekreativne rute većim dijelom idu sporednim asfaltiranim ili šljunčanim putovima na kojima je promet rijedak. Prolaze lijepim krajolicima, a povezuju različite kulturno-povijesne spomenike, restorane, vinske kuće, pansione, odmorišta i vidikovce. Usponi na tim rutama većinom su blagi i dohvatljivi za sve generacije.

Foto: Luka Klun/PIXSELL

Brdske (off-road) rute namijenjene su onima koji vole osjetiti adrenalin. Uglavnom prolaze kroz šume i livade gdje na nekim dionicama nema utabanih staza. Ponegdje sijeku korita potoka, a podloge su većinom zemlja i šljunak. Strmine su zahtjevnije, ali ne ekstremne. Rute su označene karakterističnim plavim putokazima – kažu autori projekta uređenja i obilježavanja biciklističkih staza koji je sufinancirala i Europska unija. Tridesetak smještajnih objekata uključeno je u mrežu standarda kvalitete Cyclist Welcome.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije