Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STEČAJEVI Raspisana već 14. javna dražba nekretnina čakovečke tvrtke

Za 169 radnika priča o čakovečkom Trgocentru je završena

23.03.2009.
u 15:42

Ove godine navršit će se pet godina od otvaranja stečaja u čakovečkoj tvrtki Trgocentru, koja je u najboljim danima zapošljavala 1300 ljudi.

Bilo je ozbiljnih ponuda
Stečaj je otvoren potkraj listopada 2004. godine, a Trgovački sud u Varaždinu objavio je ovih dana novu javnu dražbu najvrjednije nekretnine - zgrade površine 1480 četvornih metara Ulici žrtava fašizma. To je već 14. pokušaj da se proda ta bivša upravna zgrada propale tvrtke!

Stečajni upravitelj Stanko Makar kaže da je dosad bilo ozbiljnih ponuda, no gospodarska kriza natjerala je zainteresirane ponuđače da odustanu od kupnje. Za kupnju nekretnine, koje je vrijednost na 14. javnoj dražbi, koja će se održati 8. travnja, procijenjena na 3.850.000 kuna, zanimala se banka i državna ustanova, a svojedobno je S. Makar prostore ponudio i Gradu Čakovcu.

No, Gradsko poglavarstvo prije nešto više od godinu dana odbilo je njegovu ponudu da Grad otkupi taj poslovni prostor za svoje potrebe. Osim prodaje te upravne zgrade još nije riješenja ni prodaja pet Trgocentrovih bivših trgovina.

- Vjerujem da bi do kraja godine sve to moglo završiti, pa da se nakon pet godina zatvori stečajni postupak. Prvi isplatni red u kojem su i radnici, potpuno je namiren, a isplatili smo i 70 posto potraživanja vjerovnika koji imaju hipoteke na nekretninama Trgocentra.

Kad prodamo upravnu zgradu i ovih pet manjih nekretnina, isplatit ćemo do 90 posto vjerovnika - kaže S. Makar. Svih 169 bivših radnika koji su prijavili potraživanja zbog neisplaćenih plaća i otpremnina, dobilo je novac. Dosad je vjerovnicima ukupni isplaćeno više od 50 milijuna kuna! Završi li se do kraja godine, stečajni postupak u Trgocentru bit će jedan od kraćih. Mnogi se, naime, razvuku i na deset godina!

- Problem je u sudskim parnicama jer dugo traju. Kada se i donese nepravomoćna presuda, slijede žalbe i sve se to razvuče na više godina - kaže S. Makar. U manjim tvrtkama stečaji traju od dvije do tri godine. Velik broj Trgocentrovih prodavaonica preuzeli su Čakovečki mlinovi i METSS. Na nekadašnjeg trgovačkog diva podsjećat će i nalaz revizije koja je utvrdila da privatizacija te tvrtke nije obavljenja prema zakonu, a na površinu su tijekom stečajnog postupka isplivali i brojni mutni poslovi. Traju li stečajni postupci predugo?

Nisu krivci upravitelji
- Kako koji! Imate primjer Trgocentra u kojem su radnici namireni i Visokogradnje u kojoj nisu. Stečajevi traju predugo, ali ne krivnjom stečajnih upravitelja - odgovorio je regionalni povjerenik SSSH-a Franjo Veble.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije