Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eko-turizam

WWF: Uz NP Kornati i PP Lastovo i druga hrvatska zaštićena područja zainteresirana za eko-turizam

Kornati
Foto: Ivo Biočina/HTZ
1/3
27.10.2018.
u 07:42

Na popisu su i nacionalni parkovi Brijuni i Mljet, parkovi prirode Telašćica, Vransko jezero i Žumberak te 12 županijskih javnih ustanova

Nakon Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Lastovo, i druga hrvatska zaštićena područja iskazala su interes za razvoj eko-turističkih paketa - nacionalni parkovi Brijuni i Mljet, parkovi prirode Telašćica, Vransko jezero i Žumberak te 12 županijskih javnih ustanova, priopćeno je u petak iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature).

U WWF-u kažu kako je to rezultat njihova rada s Nacionalnim parkom Kornati i Parkom prirode Lastovo u kojima su eko-turističke ponude već postavljene, uspješno testirane i odobrene od međunarodnih stručnjaka za eko-turizam.

Najavljuju da će ekoturistički paketi razvijeni u tim dvama parkovima iduće godine ući u komercijalnu fazu te će, s drugim zaštićenim područjima na Sredozemlju koja su dio DestiMED projekta, biti prodavani agencijama koje se bave održivim turizmom.

U priopćenju su istaknuli da su na sastanku stručnih službi svih hrvatskih zaštićenih područja u Nacionalnom parku Brijuni predstavili rezultate rada na eko-turizmu kroz projekt DestiMED.

Nakon službenog predstavljanja, uz izložbu fotografija s dosadašnjih testiranja i kušanje lokalnih proizvoda koji su u ponudi na Kornatima i Lastovu, predstavnici ostalih parkova "zainteresirali su se za tu priču i iskazali želju za razvojem takvih paketa u njihovim parkovima", kažu u WWF-u. Napominju kako žele stimulirati tip turizma gdje se male grupe stapaju s lokalnim stanovništvom jer je komplementaran sa zaštitom prirode za razliku od masovnog turizma koji neodrživo troši resurse. Ističu kako je izuzetno važno i što kod tog tipa turizma dobit ostaje u lokalnoj zajednici, dok kod masovnog turizma "ide trećoj strani".

U WWF-u objašnjavaju da u kreiranju eko-turističkog paketa koji se temelji na dosadašnjoj ponudi, ali i na nekim sasvim novim aktivnostima poput ribolovnog turizma ili demonstracije tradicionalne proizvodnje meda, sudjeluje lokalna zajednica. Interes za razvoj takvog turizma u svojim područjima iskazali su nacionalni parkovi Brijuni i Mljet, parkovi prirode Telašćica, Vransko jezero i Žumberak te 12 županijskih javnih ustanova.

Projekt DestiMED financira Interreg Med program Europske unije, a provode ga Regione Lazio (vodeći partner), IUCN centar za mediteransku suradnju, MedPan, Federparchi, WWF Adria, WWF Mediteran i Nacionalna agencija zaštićenih područja (NAPA) u Albaniji. 

Projekt se temelji na uspjehu mreže MEET (Mediteransko iskustvo ekoturizma), neprofitne organizacije za destinacijski menadžment, koja je usmjerena na daljnji razvoj i promicanje visoko kvalitetnog portfelja ekoturističkih iskustava u zaštićenim područjima regije. Unutar projekta prikupljaju se podaci za inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse koje održavaju zajednice zaštićenih područja. DestiMED u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira EU Interreg Mediteranski program. 

Sedam pilot područja čija testiranja se održavaju ove jeseni uključuju: hrvatske parkove NP Kornati i PP Lastovsko otočje, Rudarski park Colline Metallifere i Morski park Torre del Cerrano u Italiji, rezervate biosfere Menorca i Terres De L´Ebre u Španjolskoj, te grčki Nacionalni park Samaria, navode iz WWF-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije