Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIZOZEMSKA

Wilders opet raspisao natječaj za karikaturu proroka Muhameda

Foto: Riccardo Giordano/IPA/PIXSELL
30.12.2019.
u 19:20

Rekao je kako je opasnost po nevine ljude bila prevelikom da bi nastavio s natječajem. Policija bila i uhitila muškarca koji je Wildersu bio zaprijetio

Nizozemski antiislamski političar Geert Wilders kasno u subotu raspisao je novi natječaj za karikaturu proroka Muhameda porukom na Twitteru, da bi u nedjelju prije podneva objavio da je natječaj završio.

Proglasio je i pobjednika, crtež Muhameda prikazanog kao mračnog i ljutitog muškarca. U odgovorima ispod Wildersova posta ima svega, od prijetnji Wildersu prokletstvom, čak i nasiljem, pa do podrške. Podsjetimo, isto je Wilders napravio i prije godinu dana kada je zbog toga dobio i prijetnje smrću pa je zbog toga natječaj u kojem je pozivao ljude da mu šalju karikature Muhameda otkazao.

Rekao je kako je opasnost po nevine ljude bila prevelikom da bi nastavio s natječajem. Policija bila i uhitila muškarca koji je Wildersu bio zaprijetio. U studenom je nizozemski sud osudio jednog Pakistanca na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pripreme terorističkog napada na Wildersa koji je od tada pod policijskom zaštitom.

Sada je učinio isto navodeći na Twitteru kako je razlog da “sloboda govora mora prevladati nad nasiljem i islamskom fetvom”. Wilders je inače vođa najveće opozicijske stranke u Nizozemskoj te je zastupnik u tamošnjem parlamentu. U kolovozu prošle godine kada je nizozemski oporbenjak organizirao prvi natječaj, izbile su i velike demonstracije u Pakistanu koje je organizirala tamošnja stranka Tehrek-e-Labbaik koja je pozvala i druge islamske zemlje da prekinu odnose s Nizozemskog zbog poteza tamošnjeg političara.

Njezin je lider Khadim Hussain Rivzi proglasio i fetvu protiv Wildersa. Islam zabranjuje prizore proroka Muhameda tretirajući ih kao idolatriju, dok se karikaturalne prikaze smatra i vrlo uvredljivima. Prije 14 godina, 2005., danske novine Jyllands-Posten objavile su karikature Muhameda zbog kojih su izbile demonstracije u više islamskih zemalja, a bilježi se i nekoliko napada na urednika tih novina te Kurta Westergaarda, njihova karikaturista, autora spornih crteža.

Deset godina kasnije, 2015., dvojica su islamističkih terorista upala u redakciju pariškog satiričkog časopisa Charlie Hebdo u Parizu te ubila 12 osoba nakon objave više karikatura proroka Muhameda. Zanimljivo je da je Wildersu Twitter ranije ove godine bio blokirao profil.     

Ključne riječi

Komentara 7

ZI
zimerman
21:44 30.12.2019.

Kad se mogu za....... sa svim drugim mogu I sa lažnim prorokom.

KE
kelab
00:13 31.12.2019.

Vrijedjanje radi vrijedjanja nema smisla. Dovoljno je procitati Kuran i barem poneke Hadise - to je najvjernija karikatura tog "proroka".

Avatar dovidovic
dovidovic
23:59 30.12.2019.

Kakvog "proroka"? Niti je to bio prorok, niti kozoj*bi mogu Europljanima zabranjivat što će crtat a što neće. Kome se liberalna demokracija ne sviđa nek se vrati u Faludžu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije